A virtuális térben érdekes kezdeményezésre figyelhettek fel az irodalom és a könyvek iránt érdeklődő magyarok, határon innen és túl. Milyen céllal, elképzeléssel indította el a programot a Kárpát-medencei Magyar Könyves Ház, kérdeztük Balázs F. Attilát, a kulturális program koordinátorát.

A Magyar Házak Közhasznú Nonprofit Kft. kulturális, közművelődési és nemzetpolitikai szervezet, amely a külhoni magyar közösségek fizikai közelségében új platformokat kínál a kisebbségben élő magyar nemzetiségnek, lendületet adva a magyar-magyar, magyar-szlovák, magyar-román, magyar-szerb, magyar-szlovén és magyar-horvát nemzetpolitikai kapcsolatoknak is, a szegedi, debreceni, miskolci, szombathelyi és kisvárdai fiókjai által működtetett, a képzőművészetet, könyvkiadást, színházi életet, borkultúrát, innovációt, gazdasági életet felölelő rendezvénysorozatok, konferenciák, kapcsolatépítések, adatbázisok és kiadványok révén. Ebbe a tevékenységi körbe illeszkedik a most életre hívott Kárpát-medencei Magyar Könyves Ház virtuális könyvbemutató-sorozata is. A kezdeményezés célja, hogy a járvány miatt szünetelő rendezvények hiányában, színes, bensőséges hangulatú interjúk, videóüzenetek, recenziók, felolvasások révén közelebb hozza a Kárpát-medencei magyar olvasókhoz a frissen megjelent könyveket, ismertté tegye a könyvkiadók terveit, eredményeit és népszerűsítse a külhoni szerzőket.

Az első, rendhagyó online író-olvasó találkozón Csávossy György István nagyváradi borszakértő és költő Apám könyve című verseskötetét mutatták be. Telitalálatnak tűnik a választás, hiszen a Magyar Házak program két kiemelt területe került reflektorfénybe: a könyvkiadás és a bor…

Ennyire nem volt tudatos a választás, a helyzet kínálta magát, hiszen most jelent meg Csávossy György István kötete, amelynek létrejöttét apja, a világhírű borász, tanár és költő elvesztése, távozása az erdélyi kultúrtörténetbe inspirált. A rendkívül szép könyvet Fábián István budapesti könyvgrafikus tervezte, a szöveget a délvidéki Kovács Jolánka szerkesztette és a harminc évvel ezelőtt, egy erdélyi író által Pozsonyban alapított kiadó, az AB ART indította útjára, immár Budapesten, a Szatmárnémetiben született Halmosi Sándor közreműködésével. Ilyen szempontból is szimbolikus ez a rendezvény, hisz egykori országrészek személyiségei fogtak össze a megvalósításához.

Mi várható a következő napokban, hetekben az elindított program keretében?

A felvidéki Z. Németh István gyönyörűen illusztrált meseregényét mutatjuk be rövidesen, recenzióval, a szerző videó-vallomásával és egy részlet felolvasásával. A későbbiekben Csinta Samu Erdély visszanemesítése című könyvéről is szó lesz, megszólaltatjuk Hodossy Gyulát, a felvidéki Lilium Aurum kiadó igazgatóját, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnökét, aki a tavalyi kiadványaikat és idei terveiket ismerteti az olvasókkal, és ezt követően további délvidéki, erdélyi, kárpátaljai kiadókat igyekszünk megszólítani a karantén alatt virtuálisan, a későbbiekben a Felvidék Ház, Partium Ház, Kárpátalja Ház, Délvidék Ház és Őrvidék Ház rendezvényein. Folytatjuk a könyvek, írók kiadók bemutatását, egyelőre ebben a formában, aztán ha visszatér a normális élet az országban, a könyvbemutatókat összekötjük borkostolókkal, képzőművészeti kiállításokkal, zenei koncertekkel, versműsorokkal. Élővé, pezsgővé kívánjuk tenni a határon átnyúló kapcsolatokat, a nemzetegyesítést, a magyarságtudat erősítését, a kultúra és a könyv iránti igény felkeltését, a Kárpát-medencei (partiumi, erdélyi, délvidéki, felvidéki, kárpátaljai és őrvidéki) könyvkiadók könyvtermésének egységes felmutatását, feltételeket teremtve a kiadványok értékesítéséhez.

Kitartást és sok sikert kívánunk a célokhoz és tevékenységekhez!

-B.T.-

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!