A Felvidék Ház Kárpátia Galéria programja keretében, egy újabb felvidéki festő, Hangácsi István hozta el alkotásait a miskolci művészetkedvelő közönségnek.

A tárlat mintegy 15 alkotása a művész szülővárosáról, Rimaszombatról, vagy ahogyan ott becézik, Batyiról szól. A megnyitó meglepetése Boncsér Gábor népzenész volt, aki tárogatón adta elő a kiállítás címadó nótáját, a Legszebb város Batyit.

Ezt követően Cene Gál István festőművész mutatta be Hangácsi István munkásságát.

Elmondta: „Hangácsi István a realisztikus hagyományok nagy tisztelője. Festészete Rimaszombat épületeit mutatja meg különös tükörképeken. Autók, ablakok, visszapillantók tükröződésében láthatóak a város jellegzetes épületei. Kép a képben torzulva, de mégis valósághűen, hiszem az arányok és színek harmóniája festőivé teszi még a mindennapokat is. Ez a türelem festészete… az alázaté a festészet iránt. A klasszikus festészet megköveteli a pontosan rétegről rétegre festés technikáját, ami időigényes és szakmai tudást igényel. Apró kövek százai az úton, a metálfényes autók tompa színvilága, a fény játékai a falakon. Az ember érzi, hogy látta már, átérezte a pillanatot, de mégis valami különlegeset lát, amit csak egy festő szemével láthat. Hiszen a festő képes megállítani az időt, fixálni a valóságot és egységgé tenni a  részleteket. Mindemellett a változás joga is a festőé, hiszen a fejlődés folyamatos. Tanulunk, tapasztalunk, érzékelünk és fejlődünk…és ez az út a legszebb. Ezt volt szerencsém látni, hiszen az „Aranymetszés Festő klubban készült a képek többsége. A téma pedig modern, hiszen ezrk már a XXI. század utca képei, még ha az épületek több száz évesek is. A felvidéki festő le sem tagadhatná, hogy lokálpatrióta és szereti városát. Nekünk pedig öröm, hogy ennek a szeretetnek részesei lehetünk. Kívánok neki sok látogatót! Mi festők pedig azzal köszönhetünk el, hogy az „ecset legyen velünk” mindig és mindenhol.”

A kiállítás megnyitását követően a vendégeket egy borkóstolóra invitáltuk, amelyet Vizsolyi Nimród tartott, a Kárpátia Borházat is bemutatva. Két felvidéki bort kóstolhattak meg a kiállításon résztvevők, a Csernus pincészet Zöld Veltelíni 2020 száraz borát és a Geönczeöl pincészet Mézes borát. A kóstoló alatt a borokról és a Kárpátia Borház küldetéséről is beszélt munkatársunk, miközben a Felvidék Házban kapható kiadványokat és a Kárpátia Borház webshopját is a jelenlévők figyelmébe ajánlotta.

 

 

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!