Rimaszombatban élő képzőművész tárlatával és a szegedi Kárpátia Borház Magyarországon egyedülálló, külhoni magyar borkínálatának kóstoltatásával indította a korlátozások megszűnése utáni programjainak sorát a Felvidék Ház.

Hangulathoz illő gitárzenével kezdődött meg május 27-én, a Felvidék Ház programja, lehetőséget teremtve egy fiatal, szárnyait bontogató gitáros, Kovács Brúnó bemutatkozására. Ezt követően nyílt meg Balázs István, rimaszombati festőművész Emlék/Körök és Terek című  tárlata, melynek a Gárdonyi Géza Művelődési Ház ad otthont.

Balázs István a hazai és közép-európai geometrikus művészet egyik egyedi változatának megteremtője 1958-ban született Zólyombrézón, jelenleg Rimaszombatban él családjával. Diplomáját a pozsonyi Képzőművészeti Főiskola festő szakán szerezte 1985-ben, majd 2003-ban ugyanitt készítette el doktori disszertációját. Tagja a Szlovákiai Magyar Képzőművészeti Társaságnak. Művészettörténész felesége, Garlatyová Gabriela sokban segíti a több szempontból elszigeteltségben élő művész pályafutását, művészi karrierjét. Balázs azt vallja: a kör, illetve a gömb a legelső forma, a legtökéletesebb, hiszen a teremtő nem alkothat egy tökéletlen idomot. Szimbóluma a teremtésnek, az embernek, és a világnak, univerzumnak egyaránt. A művészt és alkotásait Dr. Hajdú Ildikó művészettörténész, a Herman Ottó Múzeum általános igazgató helyettese mutatta be. Megnyitójában kiemelte:

„A Rimaszombaton élő művész közel négy évtizedes alkotói munkásságának mindössze egy szűk keresztmetszete látható itt. Konstruktív, absztrakt világ, amely mintegy pillanatkép tárja elénk a művészet lényegét örökösen kutató gondolatsorának jelenlegi állomását. Amit most a térben látunk, a művészetre reflektáló, újabb és újabb kérdéseket vizsgáló folyamat legutolsó, jelenlegi állomását mutatja. Legfrissebb alkotásai közül válogatott anyag jelenik meg a néző előtt, amely a művészet azon világába vezet, amely ma is érzések széles spektrumát váltja ki a művészet iránt érdeklődők között, mint ahogy a művészek között is. Balázs István az absztrakt művészet területén találta meg azt az önkifejezési módot, ahol a művészet lényegéről gondolatai a valóság leképzésének metamorfózisán keresztül, a színek különleges gazdagságában, formák ismétlődésében öltenek testet. Színekből és geometrikus formákból strukturált halmazokká összeálló képei magukhoz vonzzák a tekintetet. A szabályosság, rendezettség adja azt a biztonságot, amelyből kimozdít az intenzív színek által keltett dinamikus mozgás, örvénylés, amely nemcsak magával ragadja a nézőt, de szinte el is nyeli. A színek izzó vibrálása, a gyakran fragmentált koncentrikus formák állandó mozgást tükröznek. Munkái egyszerre könnyedek, mégis lendületesek, dinamikusak. Oldottak ugyanakkor rendezettek, tudatosan megszerkesztettek. Olyan művész munkái, aki következetesen építi kompozícióit, s halad előre a művészet lényegének kutatása során. „

A kiállítás ünnepélyes megnyitójának záróakkordjaként elhangzott Kassák Lajos Vagyonom és fegyvertáram című verse, majd ismét gitármuzsika szórakoztatta az egybegyűlteket.

Az esemény résztvevői ezt követően Balázs István boralispán által vezetett borkóstolón ismerkedhettek meg a szegedi Kárpátia Borház egyedülálló külhoni magyar borkínálatával.

A magyar történelmi borvidékek kincseit felvonultató exkluzív borkóstolón ezúttal délvidéki, felvidéki, kárpátaljai, partiumi és őrvidéki különlegességeket kóstolhattak a vendégek. A bemutató végén a boralispán némi humorral fűszerezve azt mondta: ” most körbeittuk a Kárpát-medencét.”

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!