Propper Valéria vetítettképes előadásában rendhagyó oldalról közelítette meg Madách Imre életét és Az ember tragédiája születésének történetét.  Az előadás középpontjában ugyanis Madách Imre házassága és felesége, Fráter Erzsike-Éva tragikus élete állt. Az irodalomtörténész úgy véli, ha a történetben szereplő személyek élete nem lett volna olyan tragikus, akkor a drámairodalom legnagyobb alkotása sem lett volna olyan hatalmas. Az ihlető és alkotó szereplők belepusztultak saját személyes életük tragédiájába, de örökre megmaradt a mű.

Madách Imre 200 évvel ezelőtt született a felső-magyarországi Alsósztregován. A 2023-as esztendő Madách emlékév. Az előadó, Dr. Propper Valéria (irodalomtörténész, nyugalmazott könyvtárigazgató) bemutatta a Madách család származását, az ősöket, a testvéreket és a leszármazottakat.

IMG 20231004 172133

IMG 20231004 172124

Elsősorban  azonban Madách Imre magánéletéről, házasságáról, s feleségének Fráter Erzsébetnek tragikus történetéről hallottunk, illetve a feleség és Madách Imre anyjának,  Majtényi Annának, az anyósnak a viszonyáról. Madách édesanyja ellenezte a fia házasságát, a nem különösebben gazdag, Csécsén született Fráter Erzsébettel. A legfőbb kifogás a menye ellen az volt, hogy kálvinista vallású. Amikor Madách Imrét a 48-as szabadságharcban betöltött politikai szerepe miatt a hatóság letartóztatta, a két asszony nyílt háborúba kezdett egymással. Az anyós megvádolta menyét, hogy megcsalja a férjét. Holott Fráter Erzsébet ekkor már előrehaladott állapotban volt harmadik gyermekével. Madách 1 év múlva szabadult a fogságból és néhány hónappal később feleségével az édesanyja birtokára, Alsósztregovára költözött. Ettől kezdve a házasság tragédiája előre látható volt. A házassága az anyja áskálódása miatt felbomlott, s tulajdonképpen ebből a magánéleti csalódásból született meg a páratlan drámai mű.

Az előadó szólt Az ember tragédiája színpadi bemutatóinak történetéről is. Az ősbemutató Budapesten volt 1883–ban, Paulay Ede rendezésében, Évát Jászai Mari játszotta.  Ennek emlékére, minden esztendő szeptember 21-ike a Magyar Dráma Napja.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!