Különleges, napjainkban mindenkit foglalkoztató, mégsem aktuálpolitikai témájú könyv és egy, a huszadik századot megmutató filmsorozat bemutatója alkalmából volt vendégünk április 5-én Zolcer János író, újságíró, filmproducer. A vetítettképes előadáson megismerkedhettünk a  Háború, valamint a XX. Század: 100 év – 100 esemény – 100 film című könyv születésének történetével és szerzőjük kalandokban bővelkedő életével is. 

Zolcer János 1956-ban született Csehszlovákiában, Ipolybalogon. A kassai ipariskolában érettségizett, majd újságíróként dolgozott Pozsonyban. 1986-ban disszidált Nyugat-Németországba, Münchenbe. Ott megalakította a ZOLCER TV produkciós céget és 22 országban nyitott saját tudósító-irodákat.

Mács Ildikó, a Felvidék Ház vezetője elsőként arról kérdezte, hogyan lesz egy felvidéki kissrácból egy európai tudósító-hálózat vezetője?

Zolcer János tizenévesen kezdett el cikkeket írni a a pozsonyi ÚJSzónak, Új Ifjúságnak és Hétnek. 1986 márciusában disszidált Münchenbe, ahol a magyar Kövesdi hírügynökségnek kezdett dolgozni. Annak az évnek a nyarán a bajor televízió megbízásából a budapesti német nagykövetségnél forgatott, ahol  több ezer német turista tüntetett az ellen, hogy haza kelljen térnie Honecker országába. Ezt követően egyfajta szakértője lett a kelet-európai eseményeknek, hírügynökséget alapított, úgyhogy a 90-es évektől már mindenhol volt  saját embere, Moszkvát is beleértve. Médiaszakemberként, hírügynökségének vezetőjeként még a 2000-es évek legelején ismerkedett meg Mihail Szergejevics Gorbacsovval, akivel életre szóló barátságot kötött, és akivel heteket töltött olyan politikusoknál, akik valamilyen formában szintén nagy hatással voltak a világra. A Gorbacsovtól kapott kérdésekkel készültek az interjúk a többi között Gerge Bushal, Helmut Kohllal, Simon Peresszel, Hans-Dietrich  Genscherrel, Fidel Castroval, II. János Pál pápával. A „Háború” c. könyv a „Testvérháború” és a „Gorbacsov titkai” 3.kiadása, egy kötetben.

IMG 20230405 170802 1

 

Zolcer János 100 részes, egyenként 10 perces filmet készített az ezredfordulóra a XX. század legfontosabb politikai-, társadalmi-, tudományos-, kulturális- és sporteseményeiről. Zolcer és munkatársai szertena világban közel 800 kor- és szemtanút kerestek fel, olyan kérdésekre keresve a választ, mint például, hogy mi történt 1917-ben a Téli Palota ostrománál, Tutanhamon sírjának felfedezése után, Hitler utolsó napján a bunkerében, mire gondolt az első holdraszálló, amikor az új világ földjére lépett, vagy valóban baleset volt-e Diana hercegnő halála? A sorozatot már 60 országban, köztük Magyarországon is bemutatták. A sorozatról készült könyvben QR-kódok vannak, amelyekről a filmek okostelefonnal megtekinthetők – magyar és angol nyelven.

A Felvidék Házban tartott vetítettképes előadás és könyvbemutató után lehetőség nyílt a könyvek dedikálására is.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!