Egy nappal a rimaszombati könyvbemutató után, Orosz Örs, a Felvidék Ház vendégeként, az anyaországban elsőként Miskolcon mutatta be Szoborsorsaink című könyvét. A felvidéki értékmentő, jogvédő aktivista, a vetítettképes előadással egybekötött közönségtalálkozón a mindannyiunkat érintő Sajó-katasztrófáról is mesélt, de a magyar főiskolások és egyetemisták Gombaszögi Nyári Táboráról is szó esett.

A hőségriadó ellenére is sokan eljöttek Orosz Örs közönségtalálkozójára és könyvbemutatójára, amelyen a politikus, értékmentő, író, jogvédő, először a legaktuálisabb témáról, a Sajó felvidéki szakaszának súlyos szennyezéséről számolt be. Elmondta, hogy februárban a felvidéki Alsószele mellett található 2008-ban csődbe ment Vasércbánya 12 emeletnyi tárnájából tört föl a víz, ami miatt 100 napon keresztül a határértéket többszörösen meghaladó mennyiségű mérgező anyag került a folyóba, melynek  felső szakaszán az élővilág elpusztult. Hiába hívta fel levélben a szlovák kormány figyelmét a tragédiára, addig nem kapott választ, amíg 1000 liter Sajóvizet oda nem öntöttek a Környezetvédelmi Minisztérium bejáratához. S bár azután válaszoltak, azóta is a Gazdasági és a Környezetvédelmi tárcák egymásra mutogatása zajlik. Amennyire lehetett, ők homokzsákokkal elzárták a bányavíz útját, azóta ugyan kevesebb szenny kerül a folyóba, ám a bánya tulajdonosai feljelentették őket, jelenleg eljárás folyik ellenük – számolt be a fejleményekről Orosz Örs.

289967094 481246524004042 3550750977750434342 n

Vendégünk, a Sine Metu Polgári Társulás égisze alatt, mint alapító elnök  2011 óta végez szervező és értékmentő munkát. Sorsszobraink c. albumában 52 felvidéki település 100 megmentett műemlékéről látható képes beszámoló. Ahogy a szobrok és emlékművek a nemzet alakot öltött emlékezetét jelentik, úgy az emlékhelyek sorsa a közösség történetének lenyomata – vallja a szerző, aki könyvében egy időutazásra invitálja az olvasókat, melynek során megismerhetik a mai Szlovákia 1945 előtt keletkezett, magyar vonatkozású emlékhelyeit, köztéri szimbólumait és azok hányattatott, fordulatos sorsát, amely sokszor egybefonódott a helyi vagy tágabb közösség sorsával.

20220629 173324144

A közönségtalálkozón a magyar főiskolások és egyetemisták Gombaszögi Nyári Táboráról is szó esett, amelynek újraindítása az ő nevéhez fűződik. A festői tábor bejáratánál a Pálos kolostor emlékei és a Szútori református templomból kimentett harangok láthatók, amelyek a július 11-től 17-ig tartó tábor diákjait köszöntik.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!