Rendkívül nagy érdeklődés kísérte a Felvidék Ház rendezvényét, amelyen a szlovák állampolgárságától megfosztott Fehér István nyugalmazott tanár, Gubik László a Szövetség a Közös Célokért elnöke és az őket nemzetközi bíróságon képviselő id. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsa alapítója beszélt arról, milyen helyzetbe kerültek a magyar állampolgárság nyílt felvállalásával a szülőföldjükön, Felvidéken.

Gubik László arról beszélt, magasztos gesztusnak tartja Magyarország részéről, hogy lehetővé tette a külhoni magyarok számára a magyar állampolgárság felvételét. Ő volt az első, aki ezt megtette és bejelentette. Maga is jogi végzettségű, pontosan tudja, hogy az ellentörvény  bosszútörvény, hiszen akarata ellenére senki se fosztható meg a szlovák állampolgárságától. Érzelmi és stratégiai okok vezérelték, amikor nyíltan felvállalta a magyar állampolgárságot.

IMG 20230906 175840

Fehér István erős magyar neveltetésben részesült gyermekkorában, ezért döntését a legnagyobb természetességgel hozta meg. Az atrocitások azonnal elkezdődtek, mert szinte nyomoztak utána a rendőrök. Volt, hogy három kommandós jelent meg az osztályteremben, ahol az elsős gimnazistáknál tartott földrajz órát, s a „szlovák állam tulajdonát” képező hivatalos okmányait követelték tőle. 12 éve nincs választó joga, lakcíme, egészségügyi ellátása és most a nyugdíja is kérdéses, amit a szlovák hivatal Budapestre akar küldeni, ahol sem lakcíme, sem számlaszáma nincs, mondván, ő magyar állampolgár! Mint mondta, persze vannak kivételek is, ugyanis észbe kaptak a szlovákok, és  2016-ban rendeletben szabályozták, hogy aki különleges érdemeket szerzett és öregbítette Szlovákia jó hírét, visszakaphatja az állampolgárságát, mint például Anton Gavel, szlovák-német hivatásos kosárlabdaedző és korábbi játékos. 

Lomnici Zoltán elmondta, hogy  az Európai Parlament illetékes bizottsága arról értesítette több mint három éve, hogy a petíciója eredményre vezetett és a szlovák törvényt módosítani kell, biztosítva a jogorvoslati jogot. A Szlovák Nemzeti Tanács a mai napig nem tett eleget a felszólításnak!

IMG 20230906 175814

A miskolci közönség még hosszú percekig kérdezgette a vendégeket, akikkel újra szeretnének találkozni

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!