Festői környezetben, a premontrei Apátság tőszomszédságában nyitotta meg kapuit július 11-én a 24. Mécs László Szabadegyetem. A hétfőtől vasárnapig tartó rendezvénysorozat, melynek főszervezője a jászói és szepsi Csemadok, egyfajta szellemi műhely, amely évtizedek óta fogja össze a felvidéki magyarságot. E rangos rendezvénysorozat programjainak sorában, meghívott vendégként a miskolci Felvidék Ház is bemutatkozhatott.

Hetey Ágota kassai Főkonzul, a rendezvény fővédnöke kösztőjében kiemelte: „A kulturális örökség ápolása, a magyarságtudat erősítése, a közösségi élmény megélése ebben a gyönyörű környezetben évről évre erősítette, újra és újra összekovácsolta ezeket a közösségeket. Jászó szellemiségét jól mutatja, hogy 2016-ban felvette Mécs László papköltő nevét, 2021-ben felszentelt címerén pedig Kölcsey Ferenctől származó idézet, a „Hass, alkoss, gyarapíts!” jelenik meg, amely kifejezi a tábor szervezőinek és résztvevőinek a küldetését”.

A tábor felvidéki és magyarországi résztvevői, több mint 30 előadást hallgathattak meg. Köztük Gubik László politikust, a Felvidéki Esterházy Akadémia alapítóját, Molnár Imre történészt,  Esterházy kutatót, a mártír politikus életéről és helytállásáról, Nyíri Pétert, aki a magyar történelem egyik fájó pontjáról, a trianoni döntésről és annak a magyar nyelvre, magyar közösségekre gyakorolt hatásáról beszélt, Mihályi Molnár Lászlót aki a reformkortól a kiegyezésig vázolta fel a magyarság dacos ellenállását és minden kudarcból való talpra állását.

Könyvbemutatókra is sor került, a többi között Hrubík Béla a Csemadok Országos elnöke  „Sorsközösségben”,  Oriskó Norbert „A természet vadvirága” és  Dunajszky Géza Felszántott (tömeg)sírok c. könyvét ismerhette meg a közönség. Ez utóbbi a Ligetfaluban kivégzett magyar leventéknek is emléket állít, s külön érdeme, hogy a könyvet a szerző cseh és német nyelvre is lefordíttatta.

Picture3

E rangos rendezvénysorozat programjainak sorában, meghívott vendégként a miskolci Felvidék Ház is bemutatkozhatott. Mács Ildikó, szakmai igazgató előadásában a Magyar Házak hálózatáról, küldetéséről, s azokról a projektekről  beszélt, amelyek révén a belső-magyarországi és külső-magyarországi nemzetrészek szorosan kapcsolódhatnak és együttműködhetnek. A Felvidék Ház Miskolcon fontos szerepet vállal olyan rendezvények megszervezésében, amelyek egyfajta köldökzsinórként fogják össze a magyarságot. Feladata, hogy a legszélesebb körben kínáljon hasznos, élménydús és nemzeti programokat. Az intézmény kiemelt eseményei közé tartoznak a kulturális rendezvények, kiállítások, közönségtalálkozók, a felvidéki szerzők könyveinek bemutatói, magyarországi és felvidéki diákok számára rendezett közös szakkörök, kirándulások, szavalóversenyek, valamint történelmi eseményekről, magyar emlékhelyekről szóló előadások. A Hazajárat c. projekt küldetése pedig, hogy a felvidéki magyar emlékhelyeket ismerjék meg, s tartsák számon a  a magyarországi magyarok. Közös kapcsolódási pont a Felvidék Ház Baráti Társaság facebook oldala is, melynek jelenleg már 2301 tagja van – mondta el Mács Ildikó.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!