A Kassa közeli, nyolcvan százalékban magyarok lakta Buzitán, immár hagyomány az Erzsébet és Katalin Batyusbál megrendezése, amelyet a Csemadok helyi szervezetének fiataljai éltetnek tovább. Az 1200 lelket számláló település lakói büszkék arra, hogy a helyi óvodába, melynek felújításához a magyar kormány 400 ezer euróval járult hozzá,  47 magyar gyermek jár. Az iskolát pedig 200 kisdiák látogatja. 20 éves a Buzitai Citerazenekar  és a Kelepelők  Gyermek Néptánccsoport is, akiknek a Művelődési Ház ad otthont. Az épületet szintén a közelmúltban sikerült rendbe hozni. A községben az is különlegességnek számít, hogy rengeteg a gólyafészek, ezért 2014-bern elnyerték az Európai Gólyafalu megtisztelő címet.

Az Erzsébet és Katalin batyusbált a Kultúrházban rendezik meg november 26-án, szombaton, amelyet évről évre sokan látogatnak a környező falvakból, Perény-Chymből, Restéről, Komarócról, Szesztáról és Szepsiből. A főszervezők azt remélik, hogy miképpen tavaly, az idén is lesz legalább 150 bálozó.  A programban DJ Apuci retro slágerei szórakoztatják a vendégeket, akik értékes ajándékokat nyerhetnek tombolán.  A Felvidék Ház is jelen lesz támogatóként a bálon, mert a Csemadok vezetősége nevében  Bodnár András azzal keresett meg bennünket, hogy mutassuk be  a Felvidék Ház munkáját és támogassuk a rendezvényt ajándék könyvekkel.

Ennek szívesen teszünk eleget. A Kárpátia Könyvesház szép kiadványait és partnerünk, a Kárpátia Borház különleges borát viheti haza a szerencsés nyertes!

20221123 160054

Kiemelt kép: A buzitai óvoda. Fotó: https://www.facebook.com/Buzitafalu

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!