A miskolci Felvidék Ház adott otthont a Magyar Házak hálózatában dolgozó szakemberek soros  munkamegbeszélésének április 23-24-én. A házigazda Felvidék Ház mellett jelen voltak a szegedi székhelyű Délvidék Ház, a kisvárdai Kárpátalja Ház, a debreceni Partium Ház és a szombathelyi Őrvidék Ház munkatársai is. A találkozó legfontosabb témái között az elmúlt esztendő értékelése mellett a házakban létrehozott kávézó-borozók közelgő megnyitása és a Házak idei rendezvényei is szerepeltek.

Az elmúlt esztendőben valamennyi regionális házunkat sikerült létrehozni és megnyitni. Intézményeinkben magasan képzett, a szomszédos országok nyelvét jól beszélő, helyismerettel és kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkező munkatársak dolgoznak, akik szívesen adnak tájékoztatást az adott régió határon túli területeiről az anyaországi érdeklődőknek, ugyanakkor a külhoni magyar látogatók számára is biztos pontot jelentenek – hangzott el a találkozón az elmúlt év értékeléséről.

Ugyanakkor azt szeretnénk, ha a Magyar Házak egyfajta lelki konzulátussá válnának. Annak érdekében, hogy a házak ne pusztán irodaként funkcionáljanak, hanem, részt vállalva székhelyük városának életében, nyitott közösségi térként működjenek, ahol a betérők beszélgethetnek, ismerkedhetnek és valóban otthon érezhetik magukat, valamennyi házunkban létrehoztunk egy kávézót is.

A Magyar Házak küldetése a külhoni magyarság értékeinek felmutatása és bekapcsolása a Kárpát-medencei egységes magyar nemzet vérkeringésébe. e cél mentén haladva, az elmúlt esztendőben elindítottuk Kárpátia Könyvesház projektünket, melynek köszönhetően minden házunkban jelen vannak és megvásárolhatóak a határon túli magyar kiadók könyvei.

Úgy gondoltuk, hogy a magyar borkultúra is egy olyan érték, ami összeköti a nemzetet. A magyar történelmi borvidékek jelentős része Magyarország jelenlegi határain kívülre került, a külső vámhatárok miatt a külföldi értékesítés megszűnt. Kárpátok Bora programunk célja az volt, hogy felmérje a magyar történelmi borvidékek helyzetét, hogy új piacokat teremtsen a külhoni magyar bortermelők számára, és megteremtse a piaci megjelenéshez szükséges szakmai feltételeket. A Kárpátok Bora program céljainak megvalósítását egy kifejezetten borászok számára létrehozott adatbázis összeállítására alapoztuk, amely adatokat tartalmaz a borvidékek, az egyes borászatok, borkészítő családi vállalkozások helyzetéről, az előállított borokról.

Az adatbázisba regisztrált külhoni (felvidéki, őrvidéki, kárpátaljai, partiumi, erdélyi, bácskai és szlavóniai ) borászatok borai közül az elmúlt esztendőben elismert szakemberekből álló zsűri válogatta ki azt a közel 20 bort, amelyeket forgalmazásra javasolt.

Ezt követte a forgalmazáshoz szükséges kereskedelmi és jogi feltételek megteremtése, a piacra juttatás feltételeit a Szegeden működő Kárpátia Borház vállalta magára. Ezzel a Magyar Házak számára is megnyílt a lehetőség, hogy a Magyarországon egyedülálló borkínálatot a már kialakított kávézóiban is bemutassa, forgalmazza. Így a járványhelyzet enyhülésével, a vendéglátóhelyek nyitásával egyidőben a Magyar Házak is megnyitják kávézó-borozó jellegű közösségi tereiket a nagyközönség előtt.

A Magyar Házak 2021-es programjai

A járványhelyzet sok mindenben korlátozta a Házak működését is, ennek ellenére elkészült a 2021 év programterve, amelyben házanként 7 könyvbemutató, 7 pódium műsor, 3 zenei program, 7 közönségtalálkozó, 7 borkóstoló és 7 táncház szerepel.

Ugyanakkor ezen a nyáron a Magyar Házak jelen lesznek városaik, valamint Partnerintézményük, a Nagy-Magyarország Park és a Trianon Múzeum nagyrendezvényein is. Így ott leszünk június 4-én a Nagy-Magyarország Parkban megrendezésre kerülő MásodikEzerév című, Kárpát-medencei összkulturális rendezvényén; június 7-14 között a Debreceni Ünnepi Könyvhéten; június 18-26 között a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválján; június 22-27 között a nagyváradi Szent László Napokon; június 25-27 között a szombathelyi Szent Iván Éjen; augusztus 6-9 között a debreceni Bor- és Jazznapokon és augusztus 16-22 között a Nagy-Magyarország Parkban megrendezésre kerülő Kárpát-medencei Bor-és táncfesztiválon is.

A fent említett helyszíneken valamennyi ház külön standon mutatja be régiója külhoni magyar könyveit, borait, és a tervek szerint izgalmas gasztronómiai élményekkel is várja mindazokat, akik elkötelezettek az egységes magyar nemzet iránt.

stanik istvan macs ildiko

Stanik István, a Magyar Házak szakmai igazgatója és Mács Ildikó, a Felvidék Ház vezetője

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!