Terjedelmes, képes riportban számolt be a Felvidék Házról az első felvidéki magyar hírportál, a Felvidék.ma. A cikkben a Ház szakmai igazgatója, Mács Ildikó beszélt a Magyar Házak hálózatáról, annak feladatáról és célkitűzéseiről, valamint a Felvidék Ház által eddig szervezett programokról és a jövőbeni tervekről is.

A Magyar Házak hálózata küldetésének tekinti a Kárpát-medencei magyar értékek anyaországi felmutatását, népszerűsítését és bekapcsolását az összmagyar értékek vérkeringésébe.

„Ezek kis kulturális centrumként, közösségi teret működtetnek, ahol minden külhoni, és a Kárpát-medencei magyarság iránt érdeklődő anyaországi magyar egyaránt otthon érezheti magát. De olyan programokat, projekteket is szervezünk, amelyek lehetőséget kínálnak, a magyar-román, a magyar-ukrán, a magyar-ruszin, a magyar-szlovák, a magyar-osztrák, a magyar-szerb, a magyar-szlovén és a magyar-horvát nemzetpolitikai kapcsolatok erősítésére. A Felvidék Ház feladata elsősorban a felvidéki magyar közösségekkel való kapcsolattartás erősítése” – nyilatkozta a Felvidék.ma-nak Mács Ildikó.

Elmondta, amint lehetőség nyílik rá, elindulnak programjaink, felvidéki kötődésű könyvbemutatókat, kiállítás megnyitókat, zenei előadásokat, pódiumműsorokat, közönség találkozókat, üzletember találkozókat, borkóstolókat és ifjúsági programokat tervezünk.

Azt is elmondta, hogy híreinket a Facebookon, a Felvidék Ház Baráti Társaság oldalán is nyomon követhetik az érdeklődők.

„Már több mint 900-an csatlakoztak hozzánk a közösségi oldalon, mindenkit szeretettel hívunk és fogadunk. Remélem, a járvány elmúltával, borkóstolóval egybekötött könyvbemutatókra is sor kerülhet, hiszen a Kárpátok Bora projektnek köszönhetően, a Kárpát-medence legjobb magyar borait kóstolhatják meg a résztvevők” – árulta el Mács Ildikó, aki a távlati terveket sorolva azt is elmondta: hogy amint arra lehetőség nyílik, a Várpalota közelében lévő Nagy–Magyarország Parkba és a Trianon Múzeumba szervezünk majd az érdeklődőknek kirándulásokat.

„Ezek azok a helyek, amelyeket minden magyarnak, legalább egyszer életében, látnia kell!

Ahogyan a Felvidéket, és annak megannyi magyar emlékét is. A Felvidék él, s a Felvidék Ház is él! Szeretnénk közvetítői lenni ennek az üzenetnek, határon innen és túl!” – zárta a beszélgetést Mács Ildikó.

A teljes cikket ITT olvashatják.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!