„Kihallatszott a gyönyörű muzsika a Felvidék Házból, nagyon szépen köszönjük, nagy élmény volt!” – írta egy hozzászóló a Felvidék Ház Baráti Társaság facebook csoportba, a Szállj el, fecskemadár! című, a gömöri népzenekincsről szóló zenés estünk felvétele után.

A miskolci Felvidék Ház január utolsó hetében a Parapács együttes prímását, a gömöri származású Pusko Mártont és miskolci zenész barátait, Boncsér Gábort és Dozsnyák Pétert, valamint Agócs Gergely népzenekutatót látta vendégül. Meghívottjainkkal, a gömöri népzenéről, Mács Ildikó beszélgetett.

A gömöri népzene arról ad tanúbizonyságot – például azoknak a mestereknek a kezén, akiktől tanultam ezt a muzsikát –, hogy egyszerű emberek milyen mesterien tudják megfogalmazni saját gondolataikat, és a zene által közvetíteni kultúrájukat. Ez egy olyan tudás, ami iskolában nem megszerezhető. Szerintem ahhoz, hogy ezt ténylegesen valaki meg tudja élni és el tudja sajátítani, ahhoz nem elég hangról hangra betanulni ezt a zenét. Ahhoz együtt kell élni ezzel a kultúrával.

Pusko Márton

A zenészek nem csak munkájukról, a népzene iránti szeretetükről és elhivatottságukról, de családjukról, és a koronavírus miatti nehézségeikről is meséltek.

A vendégeket arra is megkértük, muzsikáljanak el nekünk és a Magyar Házak barátainak határon innen és túl, néhány csodaszép, gömöri nótát.

A beszélgetős esten a technika segítségével vendégünk volt Agócs Gergely népzenekutató is, aki e gazdag népdalkincsről, a szülőföld szeretetéről, a felvidéki magyarság zenei kincsesládájának megőrzéséről és tovább adásáról szólt.

Ha a régi stílusú magyar népzenéről beszélünk, itt Gömörben a nép ezeket juhásznótáknak nevezi, hiszen a pásztorok társadalma volt az, amelyik a legtovább életben tartotta ezeket a dallamokat. Ezeket aztán a falvak társadalma a későbbiekben is a leginkább a juhászokhoz kötötte.

Agócs Gergely

Agócs Gergely azt is elárulta nekünk, bízik benne, hogy zenekarával, a Fonó zenekarral hamarosan koncertezhetnek majd. Turnéra készülnek, melynek egyik állomása Gömör lesz, ahol – mint ígérte, sok szép gömöri muzsikát játszanak majd.

Addig is, nézzék meg videónkat:

 

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!