A Felvidék Ház  és a Herman Ottó Múzeum Miskolci Galéria Tagintézménye között létrejött együttműködési megállapodásnak köszönhetően, 2022-ben felvidéki származású alkotók munkáiból, együtt rendez kiállításokat a két intézmény. Az első közös tárlat, mely a losonci származású Koós Gábor alkotásait hozta el a miskolci közönségnek, február 15-én nyílt meg, a grafikusművész jelenlétében.

A Miskolci Galéria Rákóczi-házában tartott tárlatmegnyitón a vendégeket Mács Ildikó, a Felvidék Ház szakmai igazgatója és Kónya Ábel, a Miskolci Galéria vezetője köszöntötte, akik a két intézmény közös projektjéről is beszámoltak az érdeklődőknek. A tárlatot Százados László művészettörténész ajánlotta a látogatók figyelmébe.

Az USA Diary a művész két másik nagy naplója, a Glasgow Diary (2010) és a Budapest Diar (2013-2016) folytatása- mondta megnyitó beszédében Százados László művészettörténész. A továbbiakban a többi között arról szólt, hogy Koós Gábor munkássága egyedi és különleges helyet foglal el a kortárs magyar képgrafika történetében. Frottázs-installációival és nyomataival személyes élményeit, emlékeit dolgozza fel és örökíti meg. A Miskolci Galéria Kondor-termében látható kiállítás abba a sorba illeszkedik, ami a Galéria egyik legfontosabb identitásképző elemének, a magyar grafika kiemelkedő teljesítményeinek bemutatását jelenti. Az első munkában az amerikai térre reflektálva Koós következetesen viszi tovább a mára névjegyévé vált alkotói módszerét: fametszetek és nyomataik egyedi párokként láthatók a témának megfelelően szokatlan elrendezésben. A másik alkotás esetében gyökeresen szakít a rá jellemző technikával: a digitalizálás és a modern nyomdai technológia négyszínbontására alapozott számítógépes képmanipuláció segítségével generál multiplikatív képsort, amit digitális nyomtatás után manufakturális módszerrel, saját kézzel transzferál az általa előkészített hordozóra. A Miskolcon látható két munka a művész egy hónapos egyesült államokbeli tartózkodásnak útinaplója, lenyomata – hangsúlyozta  a művészettörténész.

« A 7 »

A tárlat május 15-ig látható a Miskolci Galériában, a Felvidék Háznak is otthont adó Rákóczi-házban.

Fotók: Baranczó Benedek/Miskolci Galéria
Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!