Közös gyökerek Miskolcon címmel, a 2020 utolsó napjaiban hivatalosan is megnyílt Felvidék Házról számolt be az Észak-Magyarország című megyei napilap. A nagy terjedelmű cikk a lap hírportálján, a Borsod Online-on is  olvasható.

A cikk szerzője beszámol a Magyar Házak hálózatának, ezen belül a Felvidék Háznak a megalakulásáról, valamint küldetéséről: „a cél az, hogy a külhoni magyar nemzetrészek szomszédságában legyen olyan intézmény, ami felvállalja a külhoni értékek anyaországi felmutatását, népszerűsítését.”

A cikkíró megszólaltatta Mács Ildikót, a Felvidék Ház vezetőjét is, aki arról is beszélt, hogy a vírusjárvány a ház tervezett programjainak egy részét meghiusította: „Most egy kicsit belekóstolhattunk őseink lelkiállapotába, amikor lezárták a határokat. Velünk a vírus tette most ugyanezt. Pedig már több program előkészülete megtörtént, az első könyvbemutatón B. Kovács István felvidéki költő, író mutatkozott volna be, a rendezvény sajnos nem jöhetett létre. Később Balázs F. Attila Újrafestett rácsok című verseskötetével, Máger Ágnes kiállításával, illetve a róluk készült kisfilmekkel az interneten, közösségi oldalakon jelentek meg” – mondta Mács Ildikó.

A ház tervei között szerepel, hogy amennyiben a járványhelyzet engedi, a Felvidék Ház olyan kirándulásokat szervez, ahol az érdeklődők megismerkedhetnek a Felvidékkel, annak szépségeivel, nevezetességeivel és kulturális értékeivel. A cél, hogy szorosabbra fűzzék az anyaországi és a külhoni magyarok kapcsolatát – írja a lap.

A teljes cikket ITT találják.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!