Egy csodálatos asszonyt, egy nem könnyű, de annál tartalmasabb életet ismerhettünk meg  Ilonka néni  lánya, Dr. Fehérné Tamás Judit könyvbemutatóján. Tamás Aladárné Szűcs Ilona 100 éves volt, amikor nyíltan felvállalta, hogy visszahonosíttatja magát, s ezzel jogfosztottá vált. Gazdag életútjáról, hiszen 104 évet élt meg, lebilincselően érdekes beszámolót hallottunk.

A róla szóló könyv átöleli a huszadik századi felvidéki magyarság minden sorsfordító eseményét, s a gazdag és kiváló képanyag emberközeli élményként ad hitelt a leírtaknak. Pedagógusként halálig tartó nyughatatlan küldetéstudat hajtotta és éltette. Kitartó magyarságtudat és erős hit táplálta mindig, s a megtartó gyökereket jó szóval, optimizmussal, reménységgel és bizalommal tudta ápolni. Kivételes egyéniség volt, amilyenből nem sokat kap egy nép, de általuk tud megmaradni és tovább gyarapodni. Életének egyes állomásait részletesen megismerhetjük a könyvből, amit lánya, Fehérné Tamás Judit írt és szerkesztett, felhasználva a személyes visszaemlékezéseket, hangfelvételeket, a családi albumot és a sajtóban megjelent híreket is.

IMG 20231018 171340

Lapozás közben egy gazdag életút dokumentumai kelnek újra életre.  Magatartásunkat megerősítő vagy igazoló életpéldája sok ember számára adhat útmutatást. Számtalan településen elmondta, hogy nagy öröm volt, amikor az elrabolt haza kinyújtotta felé a kezét. Nem vádol senkit, s reméli, Esterházy Jánosnak lesz igaza: a magyar és szlovák népet egymás mellé, sorsközösségbe teremtette az Isten. Ilonka néninek a hatalom már nem tudja visszaadni  a szlovák útlevelét, és bocsánatot sem kérhet tőle, itt marad azonban az öröksége: a becsületesség, a bátorság, a jövőbe vetett hit gyönyörű példája. Batta György verssorait idézve pedig: „Egyikünk sem tudja milyenek a földi élet utolsó pillanatai, és mégis megkockáztatom, Ilonka nénit a túlvilágra érkezve átölelte az Isten.”

tamas judit

Ha szeretnének többet megtudni a nemzet tanító nénijéről, tekintsék meg a Duna TV róla készült protréműsorát, illetve IDE kattintva meghallgathatják Ilonka néni Kossuth-téri felszólalását is.

A Felvidék Házban megtartott könyvbemutatót az alábbiakban visszanézhetik:

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!