A Magyar Házak Hálózata, köztük a Felvidék Ház is állomása volt annak a „turnénak”, melyet a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából indított útjára Tallián Mariann és Lázár Balázs. A Belső térkép című estet saját, történelmi ihletésű köteteik alapján szerkesztették meg. Volt benne vetítés, hegedűszó, beszélgetés, természetesen részletek a könyveikből, és még egy interaktív játék is. A színészházaspár zenés irodalmi estje a miskolci Felvidék Házban is hatalmas sikert aratott.

Könnyek is megcsillantak a nézők szemében a másfél órás vetítettképes, Tallián Mariann hegedűszóval színesített irodalmi előadása alatt. A „szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország” című, szívbemarkoló melódiát énekszóval kísérte a közönség. A Nemzeti összetartozás Napja alkalmából rendezett program keretében Tallián Mariann A szegények fejedelme-II.Rákóczi Ferenc című történelmi regénye és a Törvényen kívüliek című történelmi novelláskötete, valamint Lázár Balázs Karantén(y)ek című verskötete idézte meg  s helyezte új megvilágításba a fejedelem alakját és a trianoni traumát.

20240529 173519(1)

A sokoldalú színész házaspár közös szenvedélye a történelem. Mindezt versekben és regényekben, szépirodalomba ágyazva. Trianon- tükör című versében mondja ki Lázár Balázs: „ Ami van, az nincs, mert már a nincs a van, kiforog majd a tegnapi baj a holnapiban.”

Az est kötetlen beszélgetésre, a művészek könyveinek dedikálására is alkalmat adott.

20240529 182621

Az előadás a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

 

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!