Rendhagyó volt Csáky Pál író, politikus miskolci látogatása, aki október 13-án, a Felvidék Ház meghívásának eleget téve, egész napját a városban töltötte. A felvidéki irodalom és politika jeles képviselője házunk szakmai igazgatója, Mács Ildikó és Miskolc város főépítésze, Szunyogh László kalauzolásával ismerkedhetett a város múltjával, nevezetességeivel régi épületeinek történetével.

A Városháza tetőteréből kitekinthetett az Avasi kilátóra, az Avasi Református Templomra és a domboldalban meghúzódó ,nagymúltú pincesorra. Ezt követően fogadta a város alpolgármestere, Szopkó Tibor, akivel a többi között a Kassa-Miskolc idegenforgalmi tengely megvalósításáról, illetve megerősítéséről tárgyaltak.

IMG 4173

A Felvidék Házban 17 órakor kezdődő könyvbemutatót nagyon nagy érdeklődés kísérte. Mindkét kötet a felvidéki magyarság hányatott sorsát, helyzetét mutatja be, Trianontól napjainkig, korabeli dokumentumok alapján. Csáky Pál a Büszkeség és haragban nem kisebb feladatra vállalkozott, mint megírni a bársonyos forradalom és az azt követő 30 év történetét, A penge élén ikerkönyvben pedig a korszak fontos dokumentumait közli. A felvidéki Magyar Koalíció Pártja volt elnöke, Szlovákia volt miniszterelnök-helyettese, a 90-es évek Magyar Koalíciójának volt frakcióvezetője, az Európai Parlament volt képviselője kényes témákat is felvetett, amikor arról beszélt, mi volt a  Bős-nagymarosi vízlépcső szerepe a szlovák–magyar viszonyban, hogyan néznek ránk a csehek és mitől félnek a szlovákok, hogyan távolodott el egymástól Orbán Viktor és Mikulás Dzurinda, mi a „magyar probléma” lényege Brüsszelben és Strasbourgban, s mi lesz velünk magyarokkal a 21.század egyre durvuló viszonyai között? Ezekről a kérdésekről részletesen is olvashat az, aki a könyveit a kezébe veszi!

311447156 6156521241031355 5515037202805197287 n

 

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!