Felvidéki kirándulással indította útjára a Magyar Házak hálózata honismereti utazásainak sorát. A Hazajárat célja, hogy a résztvevőkkel megismertesse a Kárpát-medencei magyar történelmi és kulturális örökséget, a Kárpát-medencében élő magyarokat. Mindezt a megszokottól eltérő formában, hiszen nem csak tájakat, épületeket mutattunk be a résztvevőknek, de az ott élő magyarság egy-egy jeles képviselőjével személyesen is találkozhattak, beszélgethettek. Úti beszámolónk következik:

Szeressük vissza Felvidéket! Ez a szlogenje minden felvidéki utazásnak, amelyet a miskolci Felvidék Ház szervez. Ám mindjárt az első utunk arra döbbentett rá mindannyiunkat, hogy Felvidék szeret vissza bennünket, anyaországi magyarokat!  Most szembesültünk azzal, milyen keveset tudunk azokról, akiket idegen hazába sodort végzetük!

Gömörországban jártunk, Rimaszombatban, Nagybalogon, Sajógömörben és Hanván, ahol olyan emberekkel találkoztunk, akik példamutató életükkel továbbviszik őseik hagyatékát, az anyanyelvet, a magyar kultúrát.

Pedig ma sem könnyű a felvidéki magyarok sorsa. Könnyek is megcsillantak a szemekben, amikor Dr. Fehérné Tamás Judit az édesanyjáról írt könyve kapcsán arról beszélt, hogyan vált hontalanná a 100 éves Tamás Ilonka néni azután, hogy felvette a magyar állampolgárságot, és ezért megfosztották a szlováktól.

A nagybalogi Tóth Zoltán megzenésített verse, a Trianon árvái, és családja története is megdöbbentő volt. Édesanyja mind a négy fiát magyarnak nevelte. Ők is ezt adják tovább. Kicsi lánya ősi magyar nevet kapott. Zonga (sólyom), Lelle (lélek).

B.Kovács István néprajzos, régész, muzeológus, gömörológus, mindent tud Rimaszombat múltjáról, épületeiről, nagyjairól. Élő lexikonként kalauzolt minket végig a városon. Jelenleg azért küzdenek, hogy Tompa és Petőfi szobra mellé felállíthassák Arany Jánosét. Sajnos ez a mai napig nem sikerült.

Sajógömörben a világ egyetlen kapás szobrát, Mátyás királyét csodálhattuk meg. Holló Barnabás alkotása annak emlékét őrzi, hogyan kapáltatta meg a nemes urakat Sajógömörben.

Hanván Tompa Mihály hagyatéka mellett, a falu szülöttének, Igó Aladárnak szoborkertjében jártunk, aki Juhász István vállalkozó támogatásával készíthette el alkotásait.  Ő a térség magyar értékeinek őrzője, támogatója, aki nem kis anyagi áldozat árán készíttette el Tóth Elemér költő és Mács József író mellszobrát, s harmadikként hamarosan felavatják a Gólyához Cukrászda kertjében Igó Aladár mellszobrát is.

« A 13 »

Rengeteg élmény, rengeteg benyomás. A Felvidék Ház Baráti Társaság oldalán többen is megszólaltak a kirándulás kapcsán.  Csak néhányat idézünk:

-„Felvidék csodálatos táj, szépségéből kiragyognak szellemi nagyjaink.

-Szemünk befogadta, szívünket feltöltötte a felvidéki kirándulás.

-Tájak, emlékek, csodálatra méltó, igaz magyar emberek.

-Felvidéken döbbentem rá, mit jelent magyarnak lenni.”

„Magam is úgy érzetem, kipukkad a lelkem, úgy megtömték szeretettel. S ami külön öröm számomra, már jelentkeztek olyanok, akikhez eljutott a 2 nap híre, s a következő kirándulásról érdeklődtek. Nagyon boldoggá tesz, ha a felvidék Ház közreműködésével, egyre több magyarországi magyart szeret vissza Felvidék!” – mondta Mács Ildikó, a Felvidék Ház szakmai igazgatója, aki a programot összeállította, és első kiránduló csapatunkat végigvezette Felvidék e csodálatos tájain.

A Felvidék Ház kirándulásainak szervezésében partnerünk az Euromiskolc Travel.

További utazási ajánlatokat a hazajarat.hu oldalunkon találnak.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!