Mindig, amikor új tagokat köszöntünk a  Felvidék Ház Baráti Társaság facebook oldalán, arra kérjük őket, ha Miskolcon járnak, okvetlenül látogassanak el a Felvidék Házba. A közösségi médián már 2605-en vagyunk, s egyik tagunk, Pál Attila építészmérnök, aki rokonlátogatóba érkezett Miskolcra, és kíváncsi volt ránk, betért irodánkba is.

Mint arról Mács Ildikó, a Ház szakmai igazgatója beszámolt, sok mindenről beszélgettek, Pál Attilától megtudta, hogy több mint 2300 lakosa van Felednek és annak 60 százaléka magyar nemzetiségű. Pedagógus dinasztiából származik, ő ugyan nem folytatta a szülei, nagyszülei pályáját, de a felesége pedagógus és az egyik leánya is, a másik ugyanis gyógyszerész lett.  Magyar férjet választottak maguknak, az unoka is magyar iskolába jár majd. Büszke a családjára.

20230907 122348 resized

„Beszélgettünk a Magyar Házak hálózatáról, bemutattam a Felvidék Házat és a Kárpátia Könyvesház könyveit, amelyek között az erdélyi irodalom mellett a felvidéki is megtalálható. Pál Attila nagyra értékeli, hogy a felvidéki  szerzők lehetőséget kapnak író-olvasó találkozókra, bemutatkozásra, szerinte ez nagyon fontos. Megtartó erőnek tartja azt is, hogy a felvidéki magyarok bemutatkozhatnak Miskolcon, s azáltal, hogy a Felvidék Ház meghívja  a felvidéki értelmiséget, közelebb hozza a magyarországi magyarokhoz a külhoniak értékeit, törekvéseit, küzdelmeit. Erősíti őket abban, hogy érdemes megmaradni magyarnak a szülőföldön” – számolt be Mács Ildikó a találkozóról.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!