Események betöltése
banner 1200x628 konyvhet datummodositas 2406

Felvidéki írók bemutatkozása a Miskolci Ünnepi Könyvhéten

június 13 /17:00 - 18:00

A Felvidék Ház idei vendégei a Miskolci Ünnepi Könyvhéten, Dunajszky Géza pozsonyi közíró, szerkesztő és Farkas Ottó dobfeneki író, újságíró.  A szerzők június 13-án dedikálnak, illetve beszélgetnek az olvasókkal 17:00–18:00 óra között  a Felvidék Ház előtti standon, az Erzsébet téren.

A bemutatott könyvek

Frantisek Pláteník: Történelemóra – Babos László, egy meghurcolt és elfeledett felvidéki magyar költő élete és munkássága

Frantisek Pláteník, a költő veje –  kutatásának köszönhetően az Állambiztonsági jegyzőkönyvek tükrében ismerkedhetünk meg egy elfeledett, meghurcolt, 1956 miatt bebörtönzött felvidéki magyar költő, műfordító életével és munkásságával. Babos László a Fáklya, illetve A HÉT felvidéki újságnak, a Csemadok KB hetilapjának a lektora és szerkesztője volt 1957 október 1-ig, amikor az A HÉT szerkesztősége eddig ismeretlen besúgójának feljelentése alapján a Csehszlovák Állambiztonság (Štb) emberei letartóztatták, a titokban terjesztett Történelemóra című verse miatt. Ettől a pillanattól kezdve, minden közlési jogtól és szerkesztői munkakörtől eltiltották. A költő életéről, szerkesztői, fordítói és lektori tevékenységéről volt munkatársai nyilatkoznak a könyvben. A vele történtekről, a személyes tragédiájáról pedig az előkerült Állambiztonsági jegyzőkönyvek „beszélnek” hátborzongató hitelességgel és megdöbbentő részletességgel.

A könyv szerkesztője Dunajszky Géza, akit már több olyan kiadvány szerzőjeként ismerhettünk meg, amelyekben sorsunk kutatásával foglalkozott (pl. Szökés a haláltáborból, Felszántott (tömeg)sírok). A Történelemóra miskolci ősbemutatóján ő ismerteti a Ligetfalu Polgári Társulás kiadásában megjelent könyvet.

Farkas Ottó: Keserves nászút (Élet írta történetek)

Farkas Ottó azon szerzők közé tartozik, aki könyveinek történeteit nem íróasztal mögött találja ki, hanem mikrofonnal járja a vidéket és keresi a mesélőket, mai szóhasználattal élve adatközlőket. A könyvben zömében az 1947 és 1949 között Csehországba deportált felvidéki magyarok mesélik el sorsukat. Tán már közhelynek számít, de ebben a kiadványban is bizonyítást nyer, hogy az életnél nincs leleményesebb tréfamester, se nagyobb drámaíró.

Esemény Megosztása

85501
DD
napok
HH
órák
MM
perc
SS
mp

Részletek

Dátum:
június 13
Időpont:
17:00 - 18:00
Esemény kategória:

Helyszín

3530 Miskolc, Erzsébet tér 3.
3530 Miskolc, Erzsébet tér 3. + Google Térkép

Szervező

Felvidék Ház
View Szervező Website