Események betöltése
konyvh

Felvidéki könyvek a Kárpátia Könyvesház standján

2021.01.08. - 2021.01.08.

25 külhoni magyar könyvkiadó, több mint 120 új könyvcím, 10 író-olvasó találkozó – a Debreceni Ünnepi Könyvhéten, a Méliusz Juhász Péter Könyvtárral együttműködve, a Kárpátia Könyvesház standján, Magyarország legreprezentatívabb külhoni könyves seregszemléjét valósítjuk meg. A felvidéki könyvkiadók közül az ekecsi AB-Art, a Fórum Kisebbségkutató Intézet és a dunaszerdahelyi Lilium Aurum friss termését is megismerheti a könyvszerető közönség.

Az idén szeptember 12-15. között megrendezésre kerülő eseményen díszvendégünk a fennállásának 50. évfordulóját ünneplő kolozsvári Kriterion Könyvkiadó lesz, de az eseményen mintegy tíz külhoni szerző könyvének, dedikálással egybekötött bemutatását tervezzük. A Kárpátia Könyvesház jelenléte a Könyvhéten kétségtelenül Magyarország legnagyobb külhoni könyv-seregszemléje lesz, és az is bizonyos, hogy a Könyvhéten a Kárpátia Könyvesház több kiadót, szerzőt és könyvet vonultat fel, mint az összes többi résztvevő együttesen.

AB-Art Kiadó

Már a kiadó indulásakor meghatároztuk fő profilunkat: a kortárs szlovákiai magyar alkotók szépirodalmi műveinek kiadása, a pályakezdők, a gyermekirodalom, a nő alkotók és a ritkán megszólaló írók preferálása. Számunkra nagyobb kihívást jelent, hogy felfedezhetünk, elindíthatunk a pályán fiatal, tehetséges, ígéretes embereket, mintha divatos írókat vagy sikerkönyvek mutációit próbálnánk megjelentetni. Persze a néprajz vagy a képzőművészet sem idegen terület a számunkra, Jókai Mária-Méry Margit: Szlovákiai magyar népviseletek című, színes illusztrációkkal, fotódokumentumokkal gazdagon ellátott albuma mellett sorozatban adjuk ki Jókai Mária Nyitra vidéki néprajzi gyűjtésének anyagát, képzőművészettel foglalkozó kiadványokat, albumokat. A pályakezdők tollából megjelenő tanulmánykötetek elsősorban az indulás lehetőségeit, a paletta gazdagítását szolgálják. Sorozatban jelentetjük meg Gál Sándor Egybegyűjtött műveit. Legújabb sorozataink a Kenguru Zsebkönyvek, amely kortárs prózaírók műhelyébe enged betekintést, valamint a Legszebb versek sorozat, amelyben Orbán János Dénes, Parti Nagy Lajos és Tőzsér Árpád jelent meg 2005-ben, 2006-ban Kukorelly Endre és Hizsnyai Zoltán kötete követi, 2007-ben pedig Tolnai Ottó, Tandori Dezső és Barak László. A sorozat köteteit neves irodalomtörténészek, kritikusok válogatják és látják el bevezetővel.

Fórum Kisebbségkutató Intézet

Az intézetet 1996-ban a Fórum Alapítvány és a Katedra Alapítvány alapította Dunaszerdahelyen. Jelenleg Somorján és Komáromban működik. Célja a Szlovákiában élő nemzeti kisebbségek szakszerű kutatása, kultúrájuk, írott és egyéb emlékeik dokumentálása. Nonprofit szervezetként köz- és szolgáltató intézményként működik. A Fórum Intézet 2002-ben Somorján építette ki központját és székházát. Az intézet önálló kiadó, publikációit maga jelenteti meg és terjeszti. A publikációk megrendelhetők az intézet internetes Könyvesboltjában. 1999-ben az intézet partnerintézményeként létrejött a Fórum Információs Központ, amely civil képzésekkel és civil szolgáltatások nyújtásával, illetve a Fórum Régiófejlesztési Központ, amely vidékfejlesztéssel és kistérségi tervezéssel foglalkozik. A három intézmény konzorciumként működik Fórum Intézet néven. 2006 óta Nemzeti jelentőségű intézmény. Alapítója (2009) és tagja a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának. 2013-tól lebonyolító intézménye az MTA által létrehozott Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanácsnak.

Lilium Aurum,

Az 1991-ben alapított kiadó nevében hordozza ars poeticáját. A Lilium Aurum latin név: arany liliomot jelent. A liliom a keresztény szimbolikában fényt és életet jelképez – lelki hatalmat, kötelességteljesítést, segítőkészséget és törvénytartást; az arany az elsőt, a legjobbat – ami a névválasztás kapcsán az ilyen érdemekre való törekvést kívánja jelképezni. A szellemi műhely eddigi tevékenységének eredménye jelentős: közel ezer kiadványt jelentetett meg (próza, költészet, gyermekirodalom, néprajz, egyházi irodalom, művelődéstörténet, irodalomtudomány, környezetvédelem, társadalomtudomány, ismeretterjesztő irodalom, helytörténet, oktatási szakirodalom, képzőművészet témakörökben, de foglalkozott naptárakkal, hanghordozókkal stb.) A Lilium Aurum Kft. adja ki 1995 szeptemberétől a Katedra című folyóiratot, a szlovákiai magyar pedagógusok és szülők lapját, amely az egyetlen magyar nyelvű, országos terjesztésű pedagóguslap. A kiadó tevékenységéhez több kiegészítő aktivitás járul: működteti a Lilium Aurum Könyvklubot, megszervezte az „Egy falu – egy könyv” mozgalmat, hogy a szlovákiai magyar írók és társadalomtudósok munkái eljuthassanak Szlovákia minden magyarlakta falujának és városának könyvtárába, továbbá irodalmi estek szervezéséből szintén aktívan kiveszi részét. A szellemi munka több társadalmi illetve kutatóintézethez köti a kiadót. A legszorosabb együttműködés a Katedra Alapítvánnyal, a Vámbéry Tudományos Kollégiummal, valamint a Fórum Kisebbségkutató Intézettel alakult ki, ami a „műhelytermékek” kiadásában nyilvánul meg. Egy másik jelentős együttműködési területként említhető az oktatásügy: a kiadó portfoliójában több segédtankönyv, módszertani könyv szerepel, valamint a nyitrai és pozsonyi egyetemek magyar tanszékei után a komáromi egyetem egyik kiadójaként is nyilvántartott.

Jelenlétünkről az Ünnepi Könyvhéten ITT olvashatnak bővebben.

Esemény Megosztása

  • Ez az esemény elmúlt.

Részletek

Kezdés:
2021.01.08.
Vége:
2021.01.08.

Helyszín

Debrecen – Dósa Nádor tér – Debreceni Ünnepi Könyvhét
Dósa Nádor tér
Debrecen, Magyarország
+ Google Térkép