Események betöltése
Black Gold Foil New Year Party Facebook Event Cover

„Mentés Mácsként” – Mihályi Molnár László előadása a Felvidék krónikásáról

2021.01.08. /16:30 - 17:00
Idén lett volna 90 éves a bátkai születésű Mács József Madách Imre-díjas író, költő, publicista, a Magyar Művészeti Akadémia néhai tagja. A Felvidék Ház szervezésében rá, a Felvidék krónikására emlékezik előadásában Mihályi Molnár László, felvidéki író, költő, publicista.

A Felvidék Ház által szervezett eseménynek a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár ad otthont. Az est moderátora B.Tóth Erika újságíró.

MÁCS JÓZSEF

Mács József, felvidéki magyar író, publicista, szerkesztő, műfordító, a Felvidék krónikása, a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának volt tagja, a gömöri Bátkában született 11 évvel Trianon után,   és már gyermekkora is hányatott volt, mert ekkor érte meg a visszacsatolást, majd a felszabadulásnak hirdetett szovjet megszállást, a magyar iskolák bezárását, a magyarok jogfosztását, deportálását, kisemmizését, lakosságcserét, reszlovakizációt, majd a kommunista hatalomátvételt. Sötétben bujkálva szökdösött át a határon, hogy Sárospatakon majd Miskolcon tanulhasson. Végül Pozsonyban érettségizett és ide került főiskolára is. Az új hatalom nagy ígéretekkel csalogatta lépre az ambiciózus fiatalokat, miközben odahaza nyomorgatták a gazdálkodókat beszolgáltatással és szövetkezetesítéssel. Mács József az Új Szó riportere lett, de hamar szembekerült feljebbvalóival, és az 1956-os nézetei miatt a szerkesztőségből is menesztették, végül a Hét havilapban kötött ki. 1964-ben fejezte be az Adósságtörlesztés c. regényét, amelyben az 1945 utáni felvidéki magyar sorsot próbálta megjeleníteni egy Csehországba szakadt gömöri magyar ember sorsát követve, de ez a téma akkor tilalom alá esett, ezért csak 1968-ban jelenhetett meg, majd rövidesen megrovást kapott a 68-as nézetei, tevékenysége és írásai miatt. A Mélység és magasság című regénye kapcsán fel is függesztették állásából, és publikálási tilalmat kapott.  Volt időszak, amikor a családjukat az özvegyen maradt és Pozsonyba hozzájuk költözött kőműves édesapja tartotta el. Lányai pedig nem kaptak ajánlást az egyetemi jelentkezéshez. Kiváló regényeinek jelentős része Gömörben játszódik a magyarok szempontjából legválságosabb időszakokban: Adósságtörlesztés,  Kétszer harangoztak, Trianon harangjai, Temetőkapu, Szélfúvásban, A vesztes, Égig érő palatábla, Öröködbe Uram… (önéletrajzi és családregény), Az elcsatolt vagon,  A bolondok hajóján (groteszk történet Benešről) és más regények. A Madách Imre-díjas, a Szlovák Köztársaság Kormányának ezüst plakettje, a Magyar Köztársasági Arany érdemkereszt, a Magyar Érdemrend tisztikeresztje tulajdonosa 2017-ben hunyt el.

Macs Jozsef Kassan az Ipariban

MIHÁLYI MOLNÁR LÁSZLÓ

Tanár, költő, publicista, művelődésszervező, 1953. április 24-én született Rimaszombatban. Rimaszombatban érettségizett (1971), a pozsonyi Comenius Egyetem BTK-án pszichológia–magyar szakos tanári oklevelet szerzett (1978). A honismereti kerékpártúrák egyik szervezője volt. 1978–1986 a Tőketerebesi járási Művelődési Központ szakelőadója, 1986–1987-ben a Királyhelmeci Művelődési Központ vezetője volt. 1988-tól a szepsi gimnázium tanára, 1990–1995 és 2000–2002 között igazgatója (az alapiskolával együtt). 1990–1992-ben a csehszlovák szövetségi parlament képviselője (Együttélés), 1992-ben az Együttélés Politikai Mozgalom országos alelnöke volt. 2002-től a kassai magyar tanítási nyelvű ipariskola tanára. Közel ötven éve ír verseket és tanulmányokat, amelyek antológiákban és három verseskötetében jelentek meg.

Mihalyi Molnar Laszlo 1

Esemény Megosztása

  • Ez az esemény elmúlt.

Részletek

Dátum:
2021.01.08.
Időpont:
16:30 - 17:00
Esemény kategória:

Helyszín

II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár
Miskolc, Magyarország + Google Térkép

Szervezők

Felvidék Ház
II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár