A XVI. Ars Sacra Fesztivál programsorozatához kapcsolódóan FAGYÖNGY címmel szervezett irodalmi estet a Felvidék Ház, az Éltető Lélek Alapítvány, a Civil Összefogás Fórum Miskolci Klub és a Magyar a Magyarért Alapítvány. A rendezvényen Berta Eleonóra legújabb népszerű verseskötetének és korábbi köteteinek bemutatására került sor. A verseket a nemrég megtartott Dr. Kriza Ákos emlékére rendezett népművészeti tehetségkutató verseny győztesei adták elő, ahol Sebestyén Márta volt a zsűrielnök, aki díszvendége volt a mostani programnak.

Zsúfolásig megtelt a Tudomány és Technika Háza színpadterme, ahol színes kulturális program keretében mutatták be a miskolci írónő, Berta Eleonóra munkásságát, s a közelmúltban megjelent Fagyöngy című verskötetét, és Dr. Kriza Ákosra, a város volt polgármesterére emlékeztek az édesanyját is a megjelent vendégek között köszöntve.

Mács Ildikó, a Felvidék Ház vezetője és Berta Eleonóra írónő

Berta Eleonóra  Miskolcon élő írónő. Az utóbbi években tűnt fel a város irodalmi életében. Eddig négy könyve jelent meg, mind a négy különböző műfajú alkotás: napló, önéletrajz, misztikus fantázia regény, verseskötet. Meglepetésszerűen jelentek meg egymás után művei, ami azt mutatja, hogy régóta foglalkoztatják a kötetekben megjelenő témák. Berta Eleonóra őszinte, mély érzelmekkel teli alkotó. Írásaiból sugárzik a tisztaság, az élet szeretete. 2022-ben a költészet napjára jelent meg az írónő verseskötete Fagyöngy címmel. Művészeti album is egyben, melyet Almási László Holló László-díjas festőművész válogatott munkái díszítenek. Témái széles skálán mozognak: táj, hazaszeretet, barátság, remény, életszeretet. Gyönyörű tájképei nemcsak egy-egy táj bemutatása, láttatása, hanem a tájhoz fűződő érzéseit fejezi ki. A verseit és novelláit a nemrég lezajlott, Dr. Kriza Ákos
tiszteletére rendezett, XI. „Dunán innen, Tiszán túl” Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti és tehetségkutató emlékverseny győztesei mutatták be.  A  Kelemen Didák Kollégium diákjai verset mondtak, Salat Lehet színművész a  Covid járvány alatt vezetett Lélekrajz c.naplójából olvasott fel részletet, s ami az írónő számára is meglepetés volt, a Vihula  Mihajlo által megzenésített és előadott Napraforgó c. költeménye is elhangzott.

Dr. Kriza Ákos (A Kriza család nagy múltú erdélyi család, Dr. Kriza Ákos haláláig Miskolc város polgármestere volt) kulturális, mecénási tevékenységére a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület nevében Rápoti Fekete Mónika emlékezett írásában. „Bátran vállalt nehéz küldetéseket, helytállt a legnehezebb élethelyzetekben is. Egy-egy kiemelt cél érdekében óriási teremtő erőket mozgósított, ilyen volt számára a kultúra is. Gondolkodás nélkül, önzetlenül állt egy-egy jó cél mellé. Dr. Kriza Ákos példaképül szolgált emberi méltóságával, baráti hűségével, hazaszeretetével. Tisztelte őseit és méltóan képviselte őket. Hitte, hogy a magyar-magyar kapcsolatok ápolásával, a hazájának szolgál. Hiteles emberként ismerhettük meg, szigorú következetes értékrenddel. Hite, becsülete, tisztessége, segítőkészsége követendő példa kell legyen mindannyiunknak”.

A műsort Sebestyén Márta világhírű népdalénekes és az encsi Bubulyka táncscoporrt előadása színesítette.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!