A Felvidék Ház vendége, Gaál Lajos geológus-barlangkutató vetítettképes előadása révén Gömör, a történelmi Magyarország természeti értékekben és ritkaságokban leggazdagabb területével ismerkedhettünk meg.  Köztük olyan csodákkal, mint a medvesi vulkánok, a tornaljai tengerszem, a mellétei óceán földtani szelvénye.

Gaál lajos ismert geológus, barlangkutató és természetvédő, Rimaszombatban született, ott  járt alapiskolába és a magyar nyelvű gimnáziumba. Gyermekkorától kötődik a természethez. Köszönheti ezt édesapjának, aki mint egykori cserkész, két fiával megszerettette a természetet és a barlangok világát. A Komensky Egyetem Természettudományi Karán végzett általános geológia szakon, majd a természetvédelemnél kezdett dolgozni. 1995-ig főleg Gömör és Nógrád természeti értékeinek kezelésén, szakmai véleményezésén, új természetvédelmi területek tervdokumentációjának elkészítésén, tanösvények létrehozásán dolgozott, majd 1995-től, amikor a természetvédelmi törvény minden barlangot védelem alá helyezett, a barlangok védelmét irányította. 2002-ben a barlangok a liptószentmiklósi székhelyű Szlovákiai Barlangok Igazgatósága hatáskörébe kerültek, ezért ott folytatta munkáját, mint a barlangkezelési osztály vezetője. 2008-ban A Szlovák-karszt geodinamikájának hatása a barlangok fejlődésére c. munkáját megvédve PhD tudományos fokozatot szerzett. Barlangkutatással önkéntes alapon 1972-től foglalkozott, amikor a Szlovák Szpeleológiai Társulat tagja lett, később pedig belépett a Magyar Karszt- és Barlangkutató Társulatba. 2004 és 2015 között a Nemzetközi Barlangtani Unió (UIS) pszeudokarsztos bizottságának titkári tisztségét töltötte be.

20231108 170348

Szlovákia területén mintegy 200 eddig ismeretlen barlangot térképezett fel, majd sikerült elsőként azonosítani és átkutatni a falenyomatbarlangokat, a vulkáni barlangokat és a magnezitben létrejött barlangokat. Eddig 480 tudományos vagy tudományos ismeretterjesztő munkája jelent meg nyomtatásban, ebből 4 önálló könyv és kb. 10 monográfia társszerzőkkel. Munkáját többször is elismerték. Ezek közül a legjelentősebbek a Szlovák Természetvédelmi és Barlangtani Múzeum emlékérme, Rimaszombat város díja, Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje, a környezetvédelmi miniszter díja, Szlovák Szpeleológiai Társaság arany plakettje.

Az előadást hatalmas érdeklődés kísérte, az érdeklődők a rendezvény után is még sokáig kérdezgették a vendéget.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!