A Határtalanul Program keretében tesznek látogatást Felvidékre a miskolci Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Kollégium és Óvoda hetedikes diákjai, akiknek – tanáraik kérésére – a Felvidék Ház vezetője, Mács Ildikó mesélt a Felvidékről, a külhoni magyarokról és arról, az összetartozás erősítését miként is támogatják a Magyar Házak, ezen belül a Felvidék Ház.  Miskolci házunkat két nap alatt három hetedikes osztály, az iskola összesen 101 diákja látogatta meg, Czagáné Iván Noémi, Bialkó Mónika és Varga Péter kíséretében. A 7.a, 7.b, és 7.c osztályos tanulók hatalmas érdeklődéssel követték a személyes élményekben gazdag előadást, hiszen Mács Ildikó maga is a Felvidékről származik. 

Erről a tanárok a következőket írták:

„Tavaly azért pályáztunk, hogy az idén 7. évfolyamos tanulók. eljussanak a  Magyarországtól elcsatolt, magyar lakta területekre és ott megismerkedjenek a magyar történelemhez tartozó emlékekkel és az ott élő magyarokkal.

A három osztály együtt pályázott és sikeresen megnyertük a Felvidékre benyújtott programunkkal. A kirándulás állomásai: Betlér, Krasznahorkaváralja, Rozsnyó, Várhosszúrét, Szepesváralja, Lőcse, Késmárk, Szádelői völgy. A gyerekek hallottak már a trianoni békeszerződésről, de nem érezték át, hogy mit is jelentett az elcsatolt területeken élő magyaroknak ez a papíron meghozott embertelen döntés. A szervezésben segítő utazási iroda munkatársa Szilágyi Mónika ajánlotta a Felvidék Házat és a szakmai igazgatót, Mács Ildikót, aki hiteles és valós történetekkel érzékenyítheti a gyermekeket, ebben a témában. Igazat mondott! A három osztály külön – külön időpontban látogatott el  Ildikóhoz, ahol olyan meghitt és hangulatos környezet fogadta a gyermekeket és az őket kísérő osztályfőnököket, ami megalapozta a beszélgetéseket. Személyes, megható történetei mély érzéseket és gondolatokat indítottak el mindenkiben. A gyerekek visszajelzései, később megfogalmazott kérdései bizonyítják, hogy megragadta őket ez a téma és nagyon várják, hogy a program során megismerhessék a magyar történelem csodálatos és lenyűgöző emlékeit. Köszönjük a Felvidék Háznak a varázslatos és családias hangulatú helyszínt, Mács Ildikónak pedig a személyes és szívbe markoló történeteit.”

D28186E6 0539 452F 8BBF 5E35DD545C45

A tanárok természetesen megkérdezték a diákokat is arról, mit gondolnak a hallottakról, milyen érzéseket ébresztett bennük az előadás?

Íme a  hetedikesek véleménye:

-Jó beszélgetés volt! Nagyon kemény volt, akkor nekik az élet. Kitagadták őket és ők még mindig megbecsülik, hogy magyarok.

-Nagyon érdekesek és szomorúak voltak a sztorik.

-Meghatódtam!

-Élvezetes és érdekes volt az előadás. Tetszett, hogy a családja történetét mutatta be Ildikó néni.

-Megindító volt.

– Az előadás felkeltette az érdeklődésemet, mert nem volt monoton és unalmas.

-Jó volt a Felvidékről beszélni!

-Érdekes volt az előadás, egyre jobban várom a kirándulást!

-Tetszett, izgalmas volt, hogy Ildikó néni családja ennek részese volt és sok olyat hallottam, amit még nem.

-Nekem nagyon jó érzés volt hallani, hogy a határon túli magyarok is ennyire hazaszeretők!

-Megdöbbentő volt, hogy vannak olyan emberek, akik kint ragadtak az országból.

-Dühítő volt hallani, hogy elnyomták a felvidéki magyarokat.

-Kissé szomorú, hogy a régi, nagy hazánkból milyen apró lett. Sajnálom a „ külföldön „ élő magyarokat!

-Jó volt olyan embertől hallani a Felvidékről, aki onnan származik.

-Nekem tetszett, lehetett hallani a beszédből az érzéseket és így hangulatosabb volt!

-Sok érdekességet hallottam és jó történeteket, ezért tetszett!

-Szomorú volt, de sokat megtudtam az előadás alatt!

-Érdekes információkat kaptam! Gazdagabb lettem!

-Nekem tetszettek a történetek és elég mozgalmas volt! Engem megérintett és már várom a felvidéki programot!

-Számomra megdöbbentő volt, hogy miként bántak a határon túli magyarokkal.

-Ha azok az írók és művészek is mind előttünk lennének, akikről hallottunk, mennyivel gazdagabb lenne a magyar kultúra!

-Megdöbbentő és érdekes tapasztalás volt. Hihetetlen, hogy mennyi embert érintett a trianoni békesz.erződés. Érdekes történeteket osztott meg Ildikó néni. Amint lehetőségem nyílik rá, bemegyek a könyvtárba és kikölcsönzöm majd elolvasom az említett könyveket.

-Alig várom, hogy lássam azokat a helyeket, amikről hallottam. El sem hiszem, hogy ez egyszer mind Magyarország része volt.

Hát eddig a „gyerekszáj”.

Óriási élmény volt számomra is a velük val találkozás.

Látni a feszülten figyelő diáksereget, miközben a légy zümmögését is meg lehetett volna hallani.

Jó és megható érzés volt a diákok sorait olvasni.

Érezni, hogy megérintettem őket, s ahogy egyikük le is írta, gazdagítottam a tudásukat azzal, ami a tankönyvekből kimaradt.

Az a könnycsepp pedig, amit az egyik fiú szemében láttam, a legcsodálatosabb visszaigazolása volt annak, hogy megértették milyen szörnyű csapást jelentett Trianon azoknak a magyaroknak akiken átlépett a határ!

A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A program a nemzetpolitikai célt fordítja le konkrét tapasztalatokra, azaz a Határtalanul a nemzeti összetartozás operatív programja. Keretében magyarországi iskolák tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vesznek részt a szomszédos országok magyarlakta területein, így személyes tapasztalásokat szereznek a külhoni magyarságról.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!