A tavalyi nagy siker után, idén második alkalommal hirdettük meg mézeskalács díszítő szakkörünket, melyre a hatalmas érdeklődés miatt két turnusban került sor április elsején, Házunkban. Az érdeklődőknek ezúttal is Vranai Erika mutatta be a mesterség minden csínyját-bínját. A csécsi mézeskalácsos nem csak Kárpát-medence szerte ismert mézeskalácsait és díszítő-tudását, de a szeretet illatát is elhozta Felvidékről Miskolcra.

Vranai Erika csipkemintás alkotásai mindenkit elvarázsolnak, nem csoda hát, hogy sokkal többen jelentkeztek a Felvidék Háznak köszönhetően ingyenes szakköre, mint ahány embert lehetőségünk volt fogadni. Vranai Erika, saját bevallása szerint, hajnalig sütötte azt a 300 mézeskalácsot, amelyet minden résztvevő ajándékba kapott, és amelyet az ő útmutatásai alapján, de saját kedvére díszíthetett ki mindenki.

Nagy örömünkre, most első alkalommal, egy kislány és egy fiatalember is jelentkezett a szakkörre. Az ügyeskezű gyerekek lelkesen rajzolták, mintázták a mézeskalácsokat. Volt köztük nyuszi, kiscsibe, tulipán, mind-mind a tavaszt idézve. Apró nejlonzacskókba került a máz, a mézeskalácsos kis tölcséreket formázott belőlük, ennek segítségével vittük fel a díszítést a mézeskalácsra.

« A 12 »

Az elméleti és gyakorlati bemutatónak nagy sikere volt. Vranai Erika szerény, kedves ember, pedig van mire büszkének lennie. Az  alkotásaival már számos helyen megfordult, például Brüsszelben, az Európai Parlamentben is bemutatta tudását. Saját bevallása szerint azonban a legnagyobb élménye mégis az volt, amikor Böjte Csaba meghívta Csíksomlyóra, hogy a Dévai Szent Ferenc Alapítvány otthonában tanítsa meg a lányokat  mézeskalácsot készíteni, hátha valamelyikük szakmájává fogadja ezt a mesterséget. Vitt magával néhány kidíszített mézeskalácsot is. Ezeket nézegetve egy lány azt mondta neki: „magát megáldotta az Isten”.

A miskolci szakkör után az egyik résztvevő pedig ekképpen búcsúzott tőle: „Magából árad a fény és a szeretet. Nem csak mézeskalácsot viszünk haza!”

 

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!