Sokszor hangzott el a Csemadok országos elnöke, Bárdos Gyula előadásában a szó: „küldetés”. A Csemadok, amelynek napjainkban 450 szervezete van, amelyeket 17 területi választmány irányít országszerte, évente 4500-5000 kulturális és társadalmi rendezvényt valósít meg.

Félnek is tőlünk, mondta az elnök, mert ha kell, mozgósítunk, hallatjuk a hangunkat, komoly erőt képviselünk a Felvidéken.

IMG 20231025 170754

Büszkék vagyunk arra, hogy a Csemadok évente általában 25-30 országos rendezvényt valósít meg. Ezek között vannak fesztiválok (Csengő Énekszó, Kodály Napok, Duna Menti Tavasz), versenyek (Bíborpiros szép rózsa, Országos Tompa Mihály Verseny), emléknapok (Szenczi Molnár Albert Napok, Fábry Zoltán Napok, Kazinczy Nyelvművelő Napok), magyar kultúra napja, nemzeti összetartozás napja, Országos Szent István Király Ünnepség, Szent László emléknap. Minden alkalommal több ezer embert vonunk bele ezekbe a rendezvényekbe.

Természetesen egyre nagyobb hangsúly helyeződik a Csemadok társadalmi szerepvállalására is. Ezért működünk együtt a többi társadalmi szervezettel is, egyre több területi helyi vagy országos rendezvényünk társrendezői ma már (vetélkedők, tárlatok), de közösen lépünk fel pl. az iskolai beiratkozások idején, vagy tiltakozások szervezésében – hangsúlyozta.

Az elnök a „rosszul” sikerült magyar szereplésről a szlovákiai választásokon azt mondta, a magyar pártok közötti széthúzás és hatalmi harcok, illetve a médiából sulykolt állítás, hogy nincs esélye a magyaroknak bejutni a Parlamentbe, sok választópolgárt elbizonytalanított, s voltak, akik ezért inkább szlovák pártokra szavaztak.

A tavaszi magyar államfő jelölt és az európai parlamenti választásokon induló felvidéki magyarok sikeres szereplése az alfája és ómegája annak, hogy újra tudjon építkezni a felvidéki magyarság. Ebben pedig nagy szerep hárul, nem csak a Szövetség Pártra, hanem a társadalmi szervezetekre, s különösképpen a Csemadok szervezeteire – szögezte le Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke.

20231025 183543

Az érdekfeszítő beszélgetés végén, melynek ezúttal a Miskolci Galéria adott otthont, a közönség is kérdezhetett Bárdos Gyulától – sokan éltek is a lehetőséggel, így az est kötetlen beszélgetéssel zárult.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!