Több mint száz érdeklődőt vonzott az Anonymus miskolci volt című kötet bemutatója, melyet a Felvidék Ház, a könyvet kiadó Pro Art Kiadó és a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület közösen szervezett, a nagy érdeklődésre való tekintettel, a Tudomány és Technika Házában. A rendezvényre ellátogatók Anonymusunk, a magyar honfoglalás történetéről latin nyelven író névtelen középkori krónikásunk személyéről és miskolci kötődéséről tudhattak meg újdonságokat. Az izgalmas könyvvel és szerzőjével történő találkozást követően pedig részesei lehettek egy új kezdeményezésnek.

Anonymus miskolci volt – állítja a szerző, Dolnics Zoltán, a Miskolci Bölcsész Egyesület oktatója, aki több mint 800 esztendős titokról lebbentette föl a fátylat. Évtizedek óta foglalkozik a magyarok őstörténetének kutatásával, ezen belül is Miskolc múltjával. Jó két évtizedig tartott a kutatás, amely egyre inkább erősítette azt a meggyőződését, hogy Anonymus a honfoglaló Bors vezértől, a Bors-nemzetség Miskóc-ágából származik. Ennek tudományos leírását tárja az olvasó elé.

A szerzővel Rostás László, Pro Architektúra díjas építész beszélgetett, Berta Eleonóra, a könyv szerkesztője, a miskolci Pro Art Galéria tulajdonosa társaságában.

Az eseményen fellépett a Sajóládi Bokréta tánccsoport és a Miskolci Pincék Dalárdája. Az énekes, táncos betétek után Kriza Ákosra, Miskolc két évvel ezelőtt elhunyt polgármesterére emlékeztek, 1 perces néma csenddel. Ezt követően Rápóti Fekete Mónika, a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület elnöke mondta el gondolatait. „Az öröksége tovább munkál bennünk. Az örökség, amellyel felvértezve képesekleszünk létrehozni újabb szigeteket magunk és közösségeink számára; visszatérni a gyökerekhez, ez által visszakerülni az isteni teremtés körforgásába, őseink hitéhez, tudásához, hagyományaihoz és teremteni, tisztulni, fényesedni, hogy végül rend kerekedjen bennünk és körülöttünk is.  A magyar kultúrát támogató személyisége, munkájának hatása, eredményei tovább élnek tisztelői körében. Ezúton jelentem be, hogy e naptól minden év január 18.-án színvonalas kulturális rendezvényt szervezünk, amellyel emlékének adózunk.”A rendezvény végén a résztvevők a  Kriza Ákos emlékére rendezett szentmisén vettek  részt a Mindszenti templomban, majd mécsest gyújtottak a sírjánál.

anonymus felvidek haz

Mács Ildikó az est háziasszonya, Rápóti – Fekete Mónika a Borsodi Magyar Közösségek Szövetsége Mente Egyesület elnöke, Rostás László Miskolc város volt főépítésze, Dolnics Zoltán szerző, őstörténetkutató, Berta Eleonóra, a könyv szerkesztője. Fotók: Pro Art Galéria

 

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!