Június 4-én, a trianoni békediktátum 103. évfordulójáról Miskolcon is méltóképpen megemlékeztek. A trianoni megemlékezés és összetartozás napi rendezvényeken a Felvidék Ház is képviseltette magát, Mács Ildikó, a Ház szakmai igazgatója a népkerti országzászlónál helyezte el az emlékezés koszorúját.

Dr. Kiss János országgyűlési képviselő és a Bárczay Alapítvány szervezésében nemzeti megemlékezést tartottak a miskolci Nyilas Misi Házban.

Az országgyűlési képviselő beszédében emlékeztetett, hogy  az 1920-as békediktátum következtében Szent István országának 2/3-át ,s a magyar lakosság millióit veszítettük el. A II. világháború után pedig az államhatárokon, illetve  nemzethatárokon túlra, idegen uralom  alá kerültek magyarok milliói.  Amióta Magyarországnak nemzeti kormánya van, a nemzetegyesítés útját járjuk. A történelem az élet tanítómestere.Nagy szükség van rá. 1914-ben nem sikerült kimaradni a háborúból, most megint erős nyomás nehezedik ránk, de mindent megteszünk azért, hogy kimaradjunk belőle. Csíksomlyón 300 000-en énekeltük a székely himnuszt, s a nemzeti összetartozásért imádkoztunk. Ezt vittük győzelemre és ezt kell megtartanunk minden áron a jövőben is – hangsúlyozta Dr. Kiss János országgyűlési képviselő. A megemlékezésen  szavalatokat és a Kis Kata Zenekar Trianoni koncertjét hallgathatták meg a jelenlévők.

A népkerti országzászlónál koszorúzott az 1920-as trianoni békediktátum aláírásának gyásznapján a FIDESZ-KDNP képviselőcsoportja.  Ott helyezte el az emlékezés virágait a Felvidék Ház szakmai igazgatója, Mács Ildikó is.

Június 4-e túllép Trianon korlátain, hiszen a nemzetegyesítésnek nagyon szép gesztusa valósult meg. A kettős állampolgárságot megadta a magyar kormány minden határon túli magyarnak, aki ezt igényelte. Ebből látszik, hogy határa csak az országnak van, a nemzetnek nincs – mondta Hollósy András önkormányzati képviselő, a Fidesz-KDNP frakciók vezetője. Ez az emléknap túllépett azokon a kereteken, amit a Trianoni békediktátum szabott. Abszolút egy nemzetegyesítő és békés alkalom, ami visszaadta azt a határon túli magyarságnak, amit 1920-ban eszmeileg elvettek tőle. Bárhol is éljünk a Kárpát-medencében, a 15 milliós magyarság összetartozik – fogalmazott a képviselő.

20230604 182822

20230604 182822

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!