Miskolcon szeptember 2-4. között  szervezték meg a 92. Ünnepi Könyvhét és 20. Gyermekkönyvnapok programjait. A város életében kiemelkedő kulturális esemény főszervezője a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár volt, melyet Miskolc  Megyei Jogú Város Önkormányzata is támogatott. A Felvidék Ház első ízben vett részt a rendezvényen. Könyves standunkon a külhoni magyar könyvkiadók, a Magyar Házak, valamint partnerintézményei, a Trianon Múzeum és a Kárpát-medence Intézet  könyvtermésének legjavából kínáltunk válogatást. Meghívott vendégünk Vetési Tamás, szeptember 4-én dedikálta könyvét az Erzsébet téren.

A Magyar Házak együttműködő partnere a Trianon Múzeum könyvkiadási programja keretében, Trianon Centenáriumi évében, a szakma és a tágabb magyar közvélemény számára is hiánypótló történelmi munkák újra kiadására vállalkozott. Ezekből a kiadványokból, Könyvek Trianon századik évében az ezeréves Magyarországról címmel, a Felvidék Ház több kötetet is bemutatott az Ünnepi Könyvhéten. A három nap során komoly érdeklődést váltott ki Szviezsényi Zoltán: Hogyan veszett el a Felvidék? című kötete, Márai Kata naplója, Magyarország néprajzi területi térképe 1918 és a Kárpát-medence nagy mesekönyve, hogy csak néhányat emeljünk ki a gazdag sorozatból. Természetesen nem hiányoztak a standról a felvidéki könyvkiadók, szerzők és a Felvidékről szóló irodalom sem. Ezekből Pataki János: Felvidék a csodák földje, Tóth László: Megkötni az időt , illetve Fellinger Károly gyermekeknek írt Kincsesláda c. kötete volt a a legkelendőbb.

Vendégeink a standnál

A Felvidék Ház könyves standján három nap alatt több mint ezer érdeklődő fordult meg. Remek beszélgetésekre is lehetőség nyílt, sokan érdeklődtek a Felvidék Ház tevékenysége iránt. Többen voltak közöttük olyanok, akiknek rokonsága az elcsatolt területeken maradt, vagy felvidéki gyökereik vannak, ezért örömmel lettek a Felvidék Ház Baráti Társaság tagjai, akik a jövőben figyelemmel kísérik az eseményeinket, s a Házba is ellátogatnak. Különleges vendégünk volt a standnál egy, a Miskolci Egyetemen tanító kínai házaspár is.  A megnyitó után meglátogatta standunkat Veres Pál polgármester és Sebestyén László, a Fidesz miskolci elnöke. Vetési Tamás szombati dedikálására pedig eljött Csöbör Katalin országgyűlési képviselő, aki hosszn elbeszélgetett az íróval és természetesen dedikáltatott is a szerzővel.

Irodalmi Terasz

Immár hagyományos rendezvénye a Miskolci Könyvnapoknak az Irodalmi Terasz, melyre a Felvidék Ház vezetője, Mács Ildikó is meghívást kapott. A beszélgetés résztvevői, Serfőző Simon író, költő, Bereti Gábor költő, Gróf lajos újságíró, Jenei László író ,Porkoláb Tibor irodalomtörténész társaságában, népes hallgatóság előtt, munkatársunknak alkalma nyílt beszélni a Magyar Házak hálózatáról, a Felvidék Házról, küldetésünkről, céljainkról, munkánkról, a Kárpátia könyvesház porjektünkről és arról is, hogy hogyan valósul meg kirándulásainkon a szlogen: „Szeressük vissza Felvidéket !”

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!