1997 óta Miskolc és Kassa hivatalosan is testvérvárosok. Nem csak szimbolikus szerződés ez, hiszen a két várost nem csupán a történelmi múlt köti össze, de a jelenben is számos közös ponton találkoznak. A Kassa-Európa Kulturális Fővárosa 2013 projekt – amelyben Miskolc, mint testvérváros aktívan együttműködött Kassával – ennek a közös gondolkodásnak volt a csúcspontja 2011-2013 között. Rendezvényünkön Koczúrné Bencs Ilona, a miskolci Polgármesteri Hivatal Kulturális Osztályának referense és a kassai Reiter Flóra projektmenedzser több mint 1000 fotó vetítésének kíséretében elevenítette fel a két város közel 30 éves együttműködését.

Annak idején Miskolc is pályázott az Európa Kulturális Fővárosa címre, amelyet végül is Kassa nyert el Márai személyiségének köszönhetően. Koczurné hangsúlyozta, hogy nagy öröm volt Kassa sikere és megtiszteltetés Miskolc számára, hogy a projektben 2013-ban  részt vehetett, s bemutatkozhatott a kultúra és turisztika területén.

A nagyon lendületes, és eredményes 2013-as évet követően aztán érezhetően visszaesett a közös munka, de nem szakadt meg. A nyitottság mindkét oldalról életben tartja a jó viszonyt. Ennek bizonyítéka a legutóbbi sikeres közös program, a 117 km-es VI. Kassa–Miskolc Ultramaraton futás, amelyre ez év április 20-án került sor, minden eddiginél több résztvevővel, ugyanis több mint 600 fő teljesítette a távot. A közös pályázatok a határon átnyúló együttműködések ma már kiterjednek a civil szférára is, míg korábban önkormányzati, és intézményi szinten volt jellemző.

Reiter Flóra kiemelte, hogy az EKF projektjein belül  magyar szemmel a szívükhöz legközelebb a Márai-projekt állt. Ennek köszönhetően létrejött  Márai Sándor Körútja, az élete legfőbb megállóhelyeivel és az ehhez kapcsolódó négynyelvű térképpel. Nagyon sikeres volt a szintén négy nyelven megjelent Márai Sándor életét és munkásságát bemutató film és brosúra. E projekt keretén belül került tatarozásra  a Kassai Nemzetiségi Klub, valamint a Márai Sándor Emlékszoba, amely interaktív módon vált attraktívabbá Európa fiataljai számára vizuális és audio elemekkel, zenével, fényekkel.

A rendezvény végén a résztvevők kitöltötték a „Ki tud többet Kassáról” című kvízt, a közülük kisorsolt 6 nyertes Koczúrné Bencs Ilonától  a Miskolc és Kassa magyar nemzeti értékei c. könyvet vehette át.

20240508 184205

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!