Mit jelent ma magyarnak lenni Európában, mit jelent magyarnak lenni a trianoni határon belül és kívül, mit jelent magyarnak lenni Miskolcon-tette fel a kérdést  ünnepi köszöntőjében a CÖF KLUB Miskolci elnöke, Dr. Lengyel Attila István. Ez volt ugyanis a VII. CÖF Klub Miskolc Nap vezérgondolata. Ezért hívtak külhoni vendégeket is, akik a jelenlegi helyzetről, saját tapasztalataikról, érzéseikről beszéltek.

Kárpátaljáról Nagy Bélát a Református Egyházkerület főgondnokát, aki a többi között a magyar iskolák ellehetetlenítéséről, a háború szörnyűségeiről beszélt. Erdélyből Nagytiszteletű Krizbai Imre lelkipásztor érkezett, aki elmondta: Erdélyben egyégesek és összefognak a magyarok.

A Felvidék Ház részéről Mács Ildikó szakmai igazgató a CÖF Miskolc Klub és a Felvidék Ház évek óta tartó kiváló kapcsolatáról, a közös rendezvényekről és arról beszélt, hogy a célok is közösek, a külhoni magyarok értékeinek bemutatása, megmaradásuk segítése, támogatása. Ezért tartja jó gondolatnak a külhoni vendégek meghívását, akik saját bőrükön tapasztalják meg nap mint nap, milyen az elcsatolt területeken magyarnak lenni.

A Felvidék Ház mellett Tóth Zoltán felvidéki költő, a Kerecsen Motoros Egyesület vezetője is meghívást kapott. Előadásában kiemelte: A  magyarságtudat egymagában nem elég, kell hozzá a hit és a család. Az országoknak van határa, de a nemzetnek nincs. A nemzetért, közösségért élek, s a hazaszeretetet tartom a megmaradás kulcsának. Büszke és szabad nép vagyunk, ha ezt megőrizzük, ez az a kapocs, ami eddig is és ez után is összetartja a magyarokat a Felvidéken.”

20230902 120206

Mács Ildikó, a Felvidék Ház szakmai igazgatója és Tóth Zoltán, nagybalogi költő

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!