Óriási érdeklődés kísérte a kassai történész, Ötvös Anna előadását, aki Márai Sándor családja vonatkozásában elsősorban arról beszélt, hogy kutatásai fókuszában a felesége, Lola állt. Márai sokszor és sok helyen leírja, mit kapott Kassától, mit köszönhet ennek a polgári szellemiségű városnak. Többek között a feleségét is, hisz Matzner Ilona, Lola is kassai származású volt.

Ötvös Anna 2010-ben kezdte el a Moskovics és Matzner családokkal kapcsolatos kutatásait, ebből született meg a Lola könyve című kötet, amit 2017-ben adott ki a Helikon Kiadó. Ennek a könyvnek köszönhetően nyílt meg a lehetőség arra, hogy átírásra és feldolgozásra kerüljenek Márai Sándor feleségének 1948 és 1979 között írt naplói, amelyek az író hagyatékában találhatóak a Petőfi Irodalmi Múzeumban. Ezekből megszületett és 2022-ben a Helikon Kiadónál kiadásra került a Betűbe zárva című kétkötetes naplóválogatás.

20240424 181741

A naplók egyik legfontosabb hozadéka, hogy éppen azt az időszakot öleli fel (olaszországi és amerikai életük), amely források hiányában a legkevésbé ismert. Az egymásrautaltság, a létbizonytalanság, az idegenség, az elhallgatottság időszakát. 2018-ban a budapesti Darabanth aukciósház kínálatában több dokumentum is felbukkant, amelyek egykor a Grosschmid család hagyatékában voltak. A tételek között szerepeltek levelek, képeslapok, fényképek, különféle dokumentumok és két nagyon személyes és értékes kis könyv, illetve füzet: Grosschmid Géza kamaszkori emlékkönyve, és lánya, Kató kamaszkori naplója. Az emlékkönyvet sikerült megvásárolni és feldolgozni, majd tanulmányként megjelentetni, sőt elkészült az emlékkönyv hasonmás kiadványa is, amit a Pytheas könyvmanufaktúra készített el. Ők restaurálták a bőrkötéses kis emlékkönyvet, ami ezután bekerült a kassai Márai Sándor Emlékkiállítás Család elnevezésű szobájába. Grosschmid Katókának a naplója a Trianon Múzeum gyűjteményében található.

20240424 171939

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!