Úgy is fogalmazhatunk, „Petőfi-rajongók” jöttek el meghallgatni Dr. Porkoláb Tibort, a Miskolci Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszékének  docensét, aki Petőfi a Felföldön címmel tartott előadást. Az előadás minden szempontból rendhagyó volt, hiszen két olyan utazási naplóról (Úti jegyzetek, 1845; Úti levelek Kerényi Frigyeshez, 1847) beszélt, amelyben a költő radikálisan megváltoztatta a műfaj hagyományait.  

Szakított az útleírások, útirajzok konvencióival. Felvidéki útjai elsősorban a kapcsolatépítésről szóltak. Pontos információkat ad olvasóinak, Losncon járva például felkeresi Gácsi Ottó manufaktúráját, s leírja „rettenetesen büdös a posztógyár.” Felkeresi Tompa Mihályt, akivel Murány várába látogatnak el együtt. A gyönyörű környezetben Petőfi átadja magát a romantikus  érzelmeknek de leírja hogy a madárfüttyöt és a csendet  az alvó Tompa hortyogása zavarja, ezért soha senki ne vigye magával Tompát, mert aludni és hortyogni fog. Idővel összevesztek, később Arannyal is, ezért nem jött össze a népies triász. Kassa kapcsán leírja, hogy a Színházban német színészek remekeltek kontárkodásban, és hogy komor volt a reggel mint a lelke, mert magyar szót már alig hallott. Petőfi zseni önképe erőteljes volt, utálta a kritikusokat, a tehetségtelen költőcskéket ,viszont azt vallotta, kritzálják vagy dicsérjék, neki mindegy, csak beszéljenek róla. Uralta az irodalmi nyilvánosságot,arra törekedett, hogy a költői imázsát kiépítse. Ezért tudott megélni versei jövedelméből, ami akkoriban szinte elképzelhetetlen volt.

IMG 20230628 172906

A hallgatóság nagyon élvezte a rendhagyó előadást, a felolvasott részleteket, amelyek révén  Petőfi új arcát ismerhették meg. A  rendezvény zárásaként a  jelenlévőket egy pohár borra hívta meg a Felvidék Ház szakmai igazgatója, amely mellett még sokáig beszélgettek Petőfi Sándorról.

Dr. Porkoláb Tibor előadását itt nézhetik vissza:

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!