Dr. Tircsné Propper Valéria irodalomtörténész a Himnusz, és a Magyar hiszekegy születéséről, történetéről és üzenetéről tartott vetítettképes előadást a Felvidék Házban. Az esemény vendége volt a Magyar Hiszekegy felvidéki szerzőjének, az 1881. április 18-án született Papp-Váry Elemérné Sziklay Szerénának az unokája, Szinyei András is. Az előadást nagy érdeklődés kísérte, a közönség soraiban ezúttal a Lévay Gimnázium diákjait és kísérő tanárukat is köszönthettük.

Dr. Propper Valéria irodalomtörténész előadásában hangsúlyozta: fohászaink története és üzenete ma is  aktuális. A Himnusz a reformkorban született, a Magyar Hiszekegy is több mint 100 évvel ezelőtt, a Trianoni békediktátum után, a magyar történelem legfájdalmasabb esztendejében. Nemzeti fohászainknak örökérvényű üzenete van, mely üzenetet el kell juttatni minden emberséges emberhez, különösen a felnövekvő, fiatal nemzedékhez. Aktuális fohászaink története napjainkban is, hiszen hitünket, kultúránkat, nemzeti önállóságunkat, hazánk szabadságát folyamatosan hatalmas, külső- és belső támadás fenyegeti. Dr. Propper Valéria a kultúra napja alkalmából dolgozta fel az előadásában szereplő  két  magyar fohászunk, imánk történetét. A fohászaink közül az egyiket egy Felső-magyarországi születésű hölgy hazaszerető, magyar lelkének köszönhetjük. Papváry Elemérné Sziklay Szeréna a felvidéki Jánokról származik.

IMG 20230419 170758

Az eseményt különlegessé tette, hogy az eseményre elfogadta meghívásunkat Szinyei András, a Magyar Hiszekegy szerzőjének unokája, aki a családjáról mesélt. Miskolcon született, ötgyermekes értelmiségi családban, ám Salgótarjánban nőtt fel.  Édesapja Szinyei Béla járásbíró, később vállalati jogtanácsos, édesanyja Papp-Váry Zsuzsanna. Apai ágon a család Knézich Károly aradi vértanú leszármazottja, anyai nagyanyja pedig Papp-Váry Elemérné költőnő, akinek verseskötete jelent meg, legismertebb verse a „Magyar hiszekegy”, amely a két világháború között az elemi iskolákban kötelező ima volt.

Elmondta azt is, hogy gyermekkorában a család titkolta ezt a rokonságot, ő maga felnőtt korában kezdte kutatni a nagymama törtnetét, életútját. Sajnálja, hogy a mai magyar irodalom tankönyvekben nem szerepel a neve, pedig a két világháború között minden tanóra a Magyar Hiszekegy soraival kezdődött. Családi összefogással adták ki a Heraldika Kiadó gondozásában a közelmúltban megjelent Heltai Bálint-Újszállási Rácz Lajos: Hiszek egy hazában című verskötetet, amely a fiatalon elhunyt Pap-Váry Elemérné Sziklay Szeréna életművének gyűjteménye.

IMG 20230419 165822 1

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!