Révülés és Zuhanás címmel jelentek meg a közelmúltban Tóth Zoltán, nagybalogi költő verskötetei, amelyeket hamarosan egy harmadik követ, Felülemelkedés címmel. Ezeket mutatta be a miskolci közönségnek, június 15-én, a Felvidék Házban.

Tóth Zoltán vetítettképes előadással egybekötött könyv- és CD bemutatója könnyeket csalt a jelenlévő érdeklődők szemébe. A nagybalogi költő ugyanis nem csak köteteiről, hanem a családjáról, a felvidéki magyarság megmaradásának fontosságáról és azokról a máig ható, meghurcoltatással teli évekről is beszélt, amelyeket az elszakított területeken maradt magyarságnak kellett elszenvednie.

3 1

A szerző vallomása szerint, a megmaradás keménységét szüleitől, nagyszüleitől örökölte, életének iránymutatói és meghatározói lettek ők. Révülés és Zuhanás című köteteiben ezek az érzések köszönnek vissza, s ezeket hamarosan egy harmadik is követi, Felülemelkedés címmel, melynek borítója a remény zöld színét viseli majd. A Révülés és Zuhanás pedig piros és fehér, tehát a kötetek színével is üzen.

1 1

Tóth Zoltán, aki egyébként a Kerecsen Motoros Egyesület elnöke, a Zuhanás c. verskötetéről elmondta: azért adta a kötetnek ezt a címet, mert minden ember életében vannak olyan pillanatok, amikor „megzuhan”. Általában ezekből a zuhanásokból, mélypontokból lehet tanulni a legtöbbet. Az ember, amikor a földön fekszik, akkor látja legjobban az égboltot, ösztönösen felnéz az égre és keresi a kiutat. Ezt ábrázolja a kötet borítója is, a mélységek és magasságok a fekete-fehér szín kontrasztjában szintén megnyilvánulnak. Ezt a kettősséget párhuzamba állította a felvidéki magyarság sorsával is, amely előtt meglátása szerint szintén két út áll: vagy a pusztulás (fekete), vagy a felülemelkedés (fehér) útját választhatja. Kitért arra is, hogy ez a nemzetrész az elmúlt 10 év zuhanása után most érkezhetett el a történelmi mélyponthoz, amely feltehetőleg a népszámlálás adataiban is tükröződni fog.

A költő verseivel ugyanakkor hitet tesz a magyar nemzet megmaradása mellett. Az esten  több versét is elszavalta, a Révülés c. CD-ről pedig megzenésített költeményeit vetítette le. Az író-olvasó találkozó dedikálással zárult.

toth zoltan

IMG 20220615 181331

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!