Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.
A mézeskalács illata, a szeretet illata!
„A mézeskalács csodálatos dolog. Soha nem találkoztam olyannal, hogy valaki gyűlöletből, irigységből, vagy rosszindulatból adta volna. A szeretettel, a figyelmességgel van kapcsolatban, mindenki a szeretetet akarja tovább adni vele. Mindig azt mondom, hogyha a szeretetnek lenne illata, a mézeskalács illatához hasonlítana” – mondja Vranai Erika csécsi mézeskalács-készítő, aki annak idején, fiatalasszony korában a családjának akart vele örömet szerezni. Ma már sok ezer embernek szerez örömet alkotásaival. Úgy véli, a jó mézeskalácshoz az kell, hogy harmonikus legyen, a készítőben pedig legyen jó szándék. A legfontosabb összetevő azonban az alázat. Ami általában nem is hiányzik.
Ennek tükrében Vranai Erika biztat mindenkit, aki fontolgatja, hogy hozzálát a mézeskalácsok sütéséhez, hogy bátran vágjon bele, hiszen szinte mindennap kis csodák történnek velünk. Ő maga nagyon sok kis csodát köszönhet a mézeskalácsnak. Alkotásaival már számos helyen megfordult, például Brüsszelben, az Európai Parlamentben is bemutatta a tudását. A legnagyobb élménye mégis az volt, amikor Böjte Csaba meghívta Csíksomlyóra, hogy a Dévai Szent Ferenc Alapítvány otthonában tanítsa meg a lányokat mézeskalácsot készíteni, hátha valamelyikük szakmájává is fogadja ezt a mesterséget. Vitt magával néhány kidíszített mézeskalácsot is. Ezeket nézegetve egy lány azt mondta neki: magát megáldotta az Isten. Más kézműves termékekhez hasonlóan a mézeskalács-készítés is időt igényel, és szívből kell csinálni. Vranai Erika szerint olyan szívbéli gazdagságot lehet vele nyerni, ami pénzben nem mérhető. Ezért is hódol a hobbijának.
A sütés mellett húsvét és karácsony előtt tanfolyamot vezet, kézműves-foglalkozásokat, alkotóműhelyeket tart, de fesztiválokon, kulturális rendezvényeken egész évben próbálja minél több emberrel megismertetni a mézeskalács elkészítésének és díszítésének a titkait.
Aki szeretné megismerni a felvidéki mester csodálatos alkotásainak titkát, ez év április 1-jén vegyen részt azon az ingyenes szakkörön, amelyet a Felvidék Házban tart az érdeklődők számára. Jelentkezni az info@felvidekhaz.hu e-mailcímen lehet.
A szakkör tartalma:
– a mézeskalács története
– mézeskalácsrecept
– sütés elméleti szinten
– a díszítőmáz elkészítésének titka (a csoport közösen készíti)
– a díszítés (írókázás) alapjainak elsajátítása gyakorlófóliákon
– mézeskalácsok díszítése
– A kidíszített mézeskalácsokat (min. 10 db/fő) minden résztvevő hazaviheti.
Résztvevő a regisztráció és foglalás véglegesítésével elfogadja, hogy személyéről a rendezvény ideje alatt kép, hang-, és videofelvétel készüljön, és hozzájárul ahhoz, hogy Szervező ezeket sugárzással vagy más módon a nyilvánossághoz közvetítse, felületein promóciós céllal felhasználja.