Események betöltése
banner 1200x628 totharnold esemeny 2023 edit1

Az első világháború hőseire emlékezünk – Könyvbemutató és kiállítás

május 17 /17:00 - 18:30
A miskolci Tetemvár ősi temetődombján található hősi kistemető történetéről, az itt nyugvó katonákról szól Tóth Arnold muzeológus vetítettképes előadással egybekötött könyvbemutatója, melyet a miskolci 10-es honvéd gyalogezred történetét bemutató kiállítás egészít ki, méltó módon emlékezve első világháborús hőseinkre.

 

Első világháborús katonai temető Miskolcon – Tóth Arnold muzeológus vetítettképes előadása és könyvbemutató

A miskolci Tetemvár ősi temetődombján, a református Deszkatemetőtől és a Hősök temetőjétől néhány száz méterre található a Hősök kis temetője. A sírokban az Osztrák-Magyar Monarchia soknemzetiségű hadseregének fiai nyugszanak, akik 1914–1915 fordulóján a miskolci katonai kórházakban vesztették életüket. A szomszédos Hősök temetője árnyékában később a feledés homálya, erdő és gaz rejtette a sírokat. 1991-ben a miskolci cserkészek kezdték el a feltárást, a sírkövek felkutatását, a növényzet eltakarítását. Önkéntes munkájukat siker koronázta, 2017-ben a Honvédelmi Minisztérium országos programjában a hősi kistemető is méltóképpen megújult. A sírokban nyugvó 630 személy adatait tartalmazó, sokáig elveszettnek hitt temetőkönyv szintén 2017-ban került elő. A nyilvántartás és a temetőkataszteri térkép kutatása lehetővé tette, hogy a cserkészek korábbi sírkő-adatbázisa alapján önálló kiadványban mutassák be a temető történetét, és az itt nyugvó katonákat, polgári áldozatokat.

A miskolci 10-es honvéd gyalogezred története Roll-up kiállítás – Kurátor: Spóner Péter főmuzeológus

A Herman Ottó Múzeum Történeti Tára az elmúlt években számos szakmai program keretében emlékezett meg a ”Nagy Háború” centenáriumáról. A tár szakemberei többek között két nagysikerű kiállítást is rendeztek „Háborúban sem hallgatnak a múzsák” és „Névtelen hősök-Isten előtt nem ismeretlenek” címmel.  Május 17-én e két kiállítás anyagából láthat válogatást a közönség.  Miskolcon 1869-től volt honvéd zászlóalj. 1890-ben a miskolci, az egri és a sátoraljaújhelyi zászlóaljak összevonásával alakult meg a 10. honvéd gyalogezred. Tekintettel arra, hogy az ezredbe döntően helyi kötődésű fiatalokat soroztak be, ezért Miskolc lakossága mindig úgy tekintett a 10-es honvédekre, mint a város ”házi ezredére”. A 10-esek a háború évei alatt harcoltak minden jelentős harctéren, kitüntették magukat az orosz és az olasz fronton, azonban legnagyobb sikereiket a román hadsereggel Erdélyben vívott ütközetekben aratták. Az ezredet a trianoni békeszerződés diktátumainak megfelelően feloszlatták, az ezred egykori katonái és tisztjei tovább ápolták a hagyományokat. Ismét kiadták az ezred újságot, szobrot avattak az elesettek emlékére, utcát neveztek el a 10-esekről, és nem utolsó sorban hadimúzeumot hoztak létre.  A kiállítással  e hagyományt és kultuszt kívánjuk tovább ápolni.

Esemény Megosztása

  • Ez az esemény elmúlt.

Részletek

Dátum:
május 17
Időpont:
17:00 - 18:30
Esemény kategória:

Helyszín

Felvidék Ház
Rákóczi Ferenc u. 2.
Miskolc, 3530 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
+36 46/303-454
View Helyszín Website

Szervezők

Felvidék Ház
Herman Ottó Múzeum Történeti Tára