Események betöltése
banner 1200x628 vetesitamas esemeny 2023

Győzelem a felhők felett – Könyvbemutató Vetési Tamással

2021.01.08. /17:00 - 18:30

Vetési Tamás, 2021-ben, első kötetének általunk szervezett bemutatóján nem csak Kárpát-medence szerte nagy sikert aratott regényéről mesélt, de azt is elárulta a Magyar Házak olvasóinak, miről szól majd új könyve. E sokak által várt, izgalmas történet azóta napvilágot látott, és a szerző most elhozza a miskolci érdeklődőknek is. Az író-olvasó találkozónak ezúttal is a Felvidék Ház ad otthont, május 10-én, 17 órától.

A Győzelem a felhők felett az egyszerű emberek kötelességtudatáról, a hazaszeretetről, emberségről szól – egy embertelenné formálódó világban. A főszereplő, Lasi János elbeszélésein keresztül megismerhetjük az első világháborús pilóták titokzatos világát, hétköznapjait, harcait.

Csarkó Imre történész a következő gondolatokkal ajánlja a könyvet az olvasók figyelmébe.
„Vetési Tamás első könyves íróként az „Isten nekünk háttal” c. történelmi regényével 2016-ban jelentkezett be a magyar könyvpiacra. Az író a magyar történelemmel és különösen a Nagy Háborúval kapcsolatos korabeli írott sajtóanyagok gyűjtését és tanulmányozását több évtizede végzi, sok ezernyi darabra és több tízezernyi oldalra tehető gyűjteménye van ilyen típusú dokumentumokból. Habitusából adódóan precízen foglalkozik a korszakkal, nagy elmélyüléssel és odaadással veti lapra a könyv szereplőinek szavait, azokat sokáig csiszolva, alakítva. Az egyes történések leírása plasztikus, gazdag szókészlettel, sokszor a korabeli beszédet és modort visszaadó mondatszerkesztésekkel viszi múltbéli utazásra az olvasót. A regény szókimondó, de nem sértő senki számára, a történet és történelem megmarad a maga kiegyensúlyozott medrében. A cselekményekre mindvégig jellemző a gazdag képzelőerő, amely a könyv lapjain is túlmutat. Olvasás közben a huszár valósággal átugrat rajtunk, a tűz ott ropog előttünk, a golyó elsüvít a fülünk mellett, a csatazajtól pedig képtelenek vagyunk letenni a Sokszor nehéz az olvasmány, mert olyan dolgokat ír le a szerző, amelyek valóban megtörténtek, olyan szereplőket vonultat fel, akik valódi harcoló katonák voltak. Mindehhez hozzáilleszti írói fantáziájának szárnyalását, így a mű egy speciális keveréke lesz a valós, megtörtént múltnak és az írói képzeletnek. Egyfajta jól megkonstruált történelemi regény ez, amiben felelevenednek a régmúlt „arcai”. A történetek azonban nem állnak meg térben és időben, azok eljutnak a jelen kor emberéhez, gondolkodásra, megállásra, megrökönyödésre és szembenézésre késztetve bennünket. Vetési Tamás könyvét ajánlom minden korosztály számára. Ajánlom, mert elgondolkodtat, mert megvisel, mert gondolkodásra késztet, és mert értéket ad. Ajánlom a fiataloknak, akik a regény olvashatóságával kaphatnak képet komoly és komor történelmi eseményekről, ajánlom idősebbeknek, akik bölcsességgel fordulnak a könyvekhez. Vegyék kézbe ezt az olvasmányos stílusban megírt művet, maradjanak vele kettesben és érezzék a nagy idők nagy döntéseinek és következményeinek súlyát, foglalkozzanak a témával, hiszen gyakorlatilag nincs olyan család ma Magyarországon, akit valamilyen módon ne érintett volna a Nagy Háború. Közös múltunk pedig ott szunnyad a regény lapjai között, arra várva, hogy az olvasó felfedezze!”

Vetési Tamással Kis József, a Magyar Nemzeti Levéltár Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Levéltárának igazgatója beszélget a miskolci Felvidék Házban.

A résztvevők részvételükkel elfogadják, hogy az esemény során kép, hang-, és videofelvételek készülnek, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a Magyar Házak és a Kárpátia Borház ezeket sugárzással vagy más módon a nyilvánossághoz közvetítse, felületein promóciós céllal felhasználja. 

Esemény Megosztása

  • Ez az esemény elmúlt.

Részletek

Dátum:
2021.01.08.
Időpont:
17:00 - 18:30
Esemény kategória:

Helyszín

Felvidék Ház
Rákóczi Ferenc u. 2.
Miskolc, 3530 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
+36 46/303-454
View Helyszín Website

Szervező

Felvidék Ház