Események betöltése
FELVIDEKHAZ FACEBOOK ES WEB

Könyv, zene és bor a miskolci Felvidék Házban

2021.01.08. /17:00 - 19:00

A Felvidék Ház vendégeként, 2020. november 4-én, 17 órától Balázs F. Attila, erdélyi születésű, felvidéki költő Újrafestett rácsok című kötetét mutatja be a miskolci olvasóknak. A szerzővel Filip Gabriella újságíró beszélget. Balázs F. Attila verseit Balázs István előadóművész tolmácsolásában halljuk, amelyek mellé, – a Kárpátok Bora program részeként – a felvidéki Geönczeöl Attila borait kóstolhatják meg a jelenlévők. Közreműködik Ritter József, felvidéki származású gitárművész, a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Intézet tanára, valamint a Miskolci Egressy Béni-Erkel Ferenc Zeneiskola diákjai: Lippai Luca, Kis-Vaszil Nikolett (hegedű), Végső Valdemár Márton (zongora). Helyszín: a Miskolci Polgármesteri Hivatal 3. emeletén található, ferdetetős tárgyaló. Az est házigazdája: Mács Ildikó, a Felvidék Ház vezetője.

Program:

  • – A könyves esten a Madách nívódíjas, Lucian Blaga-díjas és Arghezi-díjas Balázs F. Attilával, legújabb kötetéről Filip Gabriella újságíró beszélget.
  • – A szerző verseiből Balázs István előadóművész tolmácsolásában hallhatunk néhányat.
  • – Az est végén a Kárpátia Könyvesház program és a Magyar Házak másik fontos projektje, a Kárpátok Bora Külhoni Borászati program közötti együttműködésnek köszönhetően, a felvidéki, garamkövesdi Geönczeöl Attila borait kóstolhatják meg a jelenlévők. A pincészetet bemutatja, és a borokat kóstoltatja Heit Lóránd, a Kárpátok Bora program koordinátora.
  • – Közreműködik Ritter József, felvidéki származású gitárművész, a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Intézet tanára.
  • A Miskolci Egressy Béni-Erkel Ferenc Zeneiskola iskola diákjainak – Lippai Luca, Kis-Vaszil Nikolett (hegedű), Végső Valdemár Márton (zongora).- kamaraprodukciója.
  • – A szerző a helyszínen dedikál.

A Felvidék Házban az érdeklődők a Kárpátia Könyvesház könyveit, valamint Geönczeöl Attila borait meg is vásárolhatják.

A szerzőről és kötetéről

Balázs F. Attila a ditrói Matematika-Fizika Líceumban érettségizett, majd Gyulafehérváron, a Római Katolikus Hittudományi Főiskolán folytatta tanulmányait. Bukarestben szerzett könyvtárosi és műfordítói diplomát, tizenhárom évig volt a csíkszeredai megyei könyvtár könyvtárosa. 1990-ben Szlovákiában, Felvidéken telepedett le. 1990 és 1992 között a pozsonyi Szabad Újság szerkesztőjeként dolgozott, a Szlovák Rádió magyar adásának és a pozsonyi Új Szó című napilap munkatársa, valamint a pozsonyi Madách Könyvkiadó menedzsere volt. 1994-ben megalapította a pozsonyi AB-ART könyvkiadót. 1999 és 2001 között a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának az elnöki tisztjét töltötte be. 1996-ban átveszi a Szőrös Kő irodalmi folyóiratot. 2010-től alapító szerkesztője a szatmárnémeti Poesis International folyóiratnak. Tagja a Magyar Írószövetségnek, a Romániai Írók Szövetségének, a Magyar PEN Clubnak, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának, és az Erdélyi Magyar Írók Ligájának. A kolozsvári Dellart kulturális egyesület alelnöke. Az AB-ART kiadó igazgatója.

A szerző hitvallása szerint: az emberi szabadság szép fogalom, ám mindegy, hogy a rács melyik oldalán állunk, azokat újra festik, költöztetik, s ezért nem lesz az emberi történelemnek soha olyan szakasza, amikor teljesen megszűnnének.

A Geönczeöl Pince

A Geönczeöl Pince székhelye a felvidéki Garamkövesden, egy 1882-ben épült présházban található, melyhez 3 pinceág tartozik. A szőlők Muzslán a Nagyhegyen, Erdőntúli Öreghegyen és a Zsoldos dűlőben helyezkednek el, Ipolyszalkán pedig a Baglyasban. A szőlőket az ökológiai termesztés szabályainak megfelelően kezelik, a borok kézműves eszközökkel készülnek. A borászatról itt olvashatnak bővebben: http://www.granium.sk/

Balázs István előadóművész

Balázs István édesapját kitelepítették Rimaszombatról, ő maga Miskolcon született ötödik, egyben utolsó gyerekként a családban. Iskolatársai közül hamar kitűnt humán érdeklődésével. Számtalan irodalmi versenyen szerepelt eredményesen. Munkája mellett, önként vállalva, a kultúra és a hagyományőrzés elkötelezett támogatója, programok kezdeményezője, alkotó elképzelések gesztora és lelkes mindenese. Balázs István lokálpatriótaként, amatőr versmondóként példát adó lelkesedésével, emberségével, a kultúrát és a művészeteket támogató önkéntes munkájával, példaadó hagyománytiszteletével érdemelte ki Miskolc város Nívódíját.

Esemény Megosztása

  • Ez az esemény elmúlt.

Részletek

Dátum:
2021.01.08.
Időpont:
17:00 - 19:00

Helyszín

Miskolc – Polgármesteri Hivatal
Városház tér 8
Miskolc, 3525 Magyarország
+ Google Térkép