Események betöltése
mager agnes facebook esemeny

Online kiállítás Máger Ágnes festőművésszel

2021.01.08. /18:00 - 19:00

A Felvidék Ház rendhagyó, online tárlatvezetésén Máger Ágnes, miskolci festőművész munkásságával, és jelenleg Rimaszombatban látható, Tompa Mihály verseihez készült illusztrációival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. VIDEOPREMIER a Magyar Házak YouTube csatornáján: november 26. csütörtök, 18 óra.

Az online közvetített eseményen, a Putnoki Televízió jóvoltából nem csak „bejárhatjuk” a kiállítást, a tárlaton maga a festőművész kalauzolja végig a „látogatókat”.

S ha már Gömörország fővárosában járunk, az ott található gyönyörű Tompa Mihály-szobor viszontagságos sorsáról Kőfalusi György, a Tompa Mihály Gömöri Kulturális Egyesület tagja mesél nekünk.

Közreműködik Kocsisné Heiler Éva előadóművész, akinek előadásában Tompa-verseket hallhatunk.

Az est házigazdája Mács Ildikó, a Felvidék Ház vezetője.

MÁGER ÁGNES

Máger Ágnes, aki családja révén őrvidékhez és muravidékhez kötődik, szombathelyi születésű, Miskolcon alkotó festőművész. 1971-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán, mestere: Sarkantyú Simon és Domanovszky Endre. Pályája kezdetén nagy hatást gyakorolt rá Kondor Béla és Szalay Lajos művészete. Fontosabb munkái: Miskolc – Jezsuita templom, Római Katolikus kápolna – szekrényes szárnyasoltár; Eglisau (Svájc) – szárnyas oltár; Vatikán – Veronika oltár; Szendrő – Római Katolikus templom – teljes festés, szekkó képek; Ináncs – Római Katolikus templom – teljes festés, szekkó képek. Munkái megtalálhatók a londoni Aquarell Múzeumban éppúgy, mint Münchenben, Svájcban, a Magyar Nemzeti Galériában és a miskolci Herman Ottó Múzeumban. A festményeken kívül díszlet- és jelmeztervezéssel is foglalkozik. Alkotó és tehetséggondozó gömörszőlősi művésztelepéről számtalan fiatal indult útjára.

Máger Ágnes festőművész kiemelkedő alkotói tevékenységéért Kondor Béla díjat vehetett át, a város képzőművészetében betöltött szerepéért Múzsa díjban részesült, és Miskolc díszpolgárai közé választották.

KOCSISNÉ HEILER ÉVA előadóművész

A Miskolci Bölcsész Egyesület állandó előadója. Kortárs költök könyvbemutatóinak és egyházi rendezvények állandó szereplője. A Kárpát-medence Kulturális és művészeti vetélkedőjén versmondás kategóriában megyei első, országos második helyezett lett. Az Irodalmi Rádió előadójaként 2016-ban az általa tolmácsolt művekért a Legjobb Előadói díjat vehette át.

Esemény Megosztása

  • Ez az esemény elmúlt.

Részletek

Dátum:
2021.01.08.
Időpont:
18:00 - 19:00

Helyszín

Felvidék Ház
Rákóczi Ferenc u. 2.
Miskolc, 3530 Magyarország
+ Google Térkép
Telefon:
+36 46/303-454
View Helyszín Website