A hagyományoknak megfelelően, idén is az Erzsébet tér adott otthont június 8. és 10. között a 94. Ünnepi Könyvhét miskolci rendezvényeinek. A Felvidék Ház könyves standja a külhoni magyar könyvkiadók, a Magyar Házak, valamint partnerintézményei könyvtermésének legjavából kínált válogatást, a dedikálások sorában pedig három felvidéki szerző: Kövesdi Károly költő, publicista, Oriskó Norbert író és Tóth László költő volt házunk vendége.

A medárdi, esős időjárás ellenére is érdeklődés kísérte Miskolcon a 94. Ünnepi Könyvhét és a 22. Gyermekkönyvnapok megnyitóját és eseményeit. A Felvidék Ház a Magyar Házak által életre hívott Kárpátia Könyvesház mintegy 200 kötetével mutatkozott be a könyvtéren, ahol Turczi István Prima Primissima díjas költő nyitotta meg a 94. Ünnepi Könyvhetet, s emlékeztetett arra, hogy Supka Géza író, történész, művészettörténész, publicista vetette fel először a Könyvnapok gondolatát Miskolcon 1927. május 19-én, a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesületének közgyűlésén.

Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke pedig köszöntőjében arról beszélt, hogy „akárhány helyen fordul meg a vármegyében, nagyon ritkán találkozik olyan eseménnyel, amely ennyi ideig kiállja az idő próbáját. Ha jobban belegondolunk, akkor ez talán nem is annyira meglepő, hiszen a könyv a kultúra egyik első számú és talán legfontosabb terméke” – mondta. A programokat sajnos többször megzavarta a nagy mennyiségű csapadékkal érkező felhőszakadás, ám az érdeklődők az elemekkel dacolva, esernyők alatt állva is dedikáltatták a Felvidék Ház író vendégeivel a köteteiket.

« A 6 »

Tóth László a Gondolat Kiadónál megjelent új verseskötetét mutatta be, amely Rossz idők címmel jelent meg, s amelyben a 2018-as megjelenésű Wittgenstein szóvivője… utáni öt évben írt verseit adja közre. Beszélt  a tavaly megjelent próza- és drámakötetéről is, amely ugyancsak a Gondolatnál jelent meg, A Világ közepe címmel.

Oriskó Norbert  A természet vadvirága c. könyvvel érkezett. Ez volt az első Petőfi bicentenáriumi kötet, a trianoni békediktátum 100. évfordulóján jelent meg, Petőfi Sándor születésének – akkor még közelgő – 200. évfordulója alkalmából.

Kövesdi Károly író, publicista, a Magyar7 című hetilap főmunkatársa a rendezvényen „Visszakapott szavak” című, a közeljövőben megjelenő verseskötetéről beszélt, de a találkozó során hangsúlyosan került szóba a felvidéki sajtó helyzete is.

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!