Április 18-án, Mács József, Bátka község szülötte, Magyar Örökség-díjas író meg nem élt 93. születésnapján a bátkai alapiskola és a szepsi Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont tanulói Mács Ildikóval, a „Felvidék krónikásának” nevezett író lányával, a miskolci Felvidék Ház szakmai igazgatójával találkozhattak.

A bátkai iskolában, Hencz Péter polgármester, Sebők Csilla igazgató, Gyurán Ágnes és Vámos István igazgatóhelyettesek és a kíváncsi gyerekek fogadták Mács Ildikót, aki meghatottan mesélt édesapja felvidéki magyarság sorsát megjelenítő irodalmi munkásságáról, hiszen az iskola könyvtára az író halála után egy évvel, 2018-ban felvette a nevét, s azóta is minden évben kérvényezik, hogy az intézmény Mács József nevét viselhesse.

Mács Ildikó beszélt a Magyar Házak Hálózata, ezen belül pedig a miskolci Felvidék Ház küldetéséről, tevékenységéről is, és az intézmény nevében jelképes, identitáserősítő ajándékkal is kedveskedett az iskolának. A találkozót követően a gyerekekkel és az iskola vezetőségével közösen megkoszorúzta édesapja sírját.

« A 7 »

Szepsiben, ahol 270 diák látogatja a magyar iskolát, Mács Ildikó – Pellegrini Katalin tanár és Nagy István igazgató vendégeként – hetedikesekkel találkozott. Meghívott előadóként jelen volt Mihályi Molnár László, a Mács József munkásságát monográfiában megörökítő helytörténész is.

A Felvidék Ház szakmai vezetője az itt tanuló diákoknak is elmondta, hogy Magyar Házak Hálózatának küldetése a külhoni magyarság értékeinek felmutatása és bekapcsolása a Kárpát-medencei egységes magyar nemzet vérkeringésébe. Ugyanakkor elkötelezett a nemzeti identitás védelmében, a külhoni magyarság támogatásában, a magyar közösségek összetartó erejének erősítésében. A Felvidék Ház is ezt a célt szolgálja rendezvényeivel.

A Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont rendezvényének végén Gábor Bertalan esperesplébános imát mondott az eltávozott felvidéki írók lelkéért és azt mondta: „Soha ne feledjük, a fa, a szél kihívásaira, gyökereivel válaszol. Nekünk meg kell kapaszkodnunk. Az anyaország pedig ehhez nyújt segítséget. Rendezvényeinkkel megmutathatjuk, hogy Felvidék él!”

 

Kiemelt kép: Találkozó Bátkában (balról jobbra Vámos István igazgatóhelyettes, Sebők Csilla igazgató, Mács Ildikó, Hencz Péter polgármester, Gyurán Ágnes igazgatóhelyettes)

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt!

Ossza meg ezt a barátaival!