Események betöltése
kiallitas4

Kiállítás és borkóstoló a Felvidék Ház szervezésében

2021.01.08. /17:00 - 20:00
„Emlék/Körök és Terek”– címmel Stefan Balázs/Balázs István rimaszombati festőművész kiállítása nyílik a társszervező, Gárdonyi Géza Művelődési Házban. A tárlat megnyitását követően az ipolynyéki Csernus Pincészetet mutatja be Heit Lóránd, a Kárpátok Bora programkoordinátora. Vendége Ifj. Csernus Károly borász.

„Emlék/Körök és Terek”– címmel Stefan Balázs/Balázs István rimaszombati festőművész kiállítása nyílik a társszervező, Gárdonyi Géza Művelődési Házban. A hazai és közép-európai geometrikus művészet egyik egyedi változata megteremtőjének tárlatát Dr. Hajdú Ildikó művészettörténész nyitja meg. Közreműködik Kovács Brúnó gitárművész. A tárlat megnyitását követően az ipolynyéki Csernus Pincészetet mutatja be Heit Lóránd, a Kárpátok Bora programkoordinátora. Vendége Ifj. Csernus Károly borász.

Stefan Balázs/Balázs István, rimaszombati festőművész

Balázs István Szlovákia első artis doctor fokozatot szerzett képzőművésze, a hazai és közép-európai geometrikus művészet egyik egyedi változatának megteremtője.

1958-ban született Zólyombrézón (Podbrezová), jelenleg Rimaszombatban él családjával-feleségével és fiával. Diplomáját a pozsonyi Képzőművészeti Főiskola festő szakán szerezte 1985-ben, majd 2003-ban ugyanitt készítette el doktori disszertációját. Tagja a Szlovákiai Magyar Képzőművészeti Társaságnak. Művészettörténész felesége Garlatyová Gabriela sokban segíti a sok szempontból elszigeteltségben élő művész pályafutását, művészi karrierjét.

Alkotásait világos, vidám színek jellemzik, s elmondható róluk, hogy az élő és élettelen anyag vizsgálatának különös tanulmányai. Az élet értelmének keresése, a néhány részletében Vasarelyt idéző műveken keresztül. Ezeken, a labirintusok, színes hálók mellett megtalálható a kör is.  Balázs azt vallja: a kör, illetve a gömb a legelső forma, a legtökéletesebb, hiszen a teremtő nem alkothat egy tökéletlen idomot. Szimbóluma a teremtésnek, az embernek, és a világnak, univerzumnak egyaránt. Alkotásaiban jelen vannak a koncentrikus körök, alakzatok, de gyakran használja a spirált is, tehát mindig visszatér bennük  az ősi formákhoz. Festményeiben azonban visszaköszön a gömöri táj is, s nem csak korábbi tájképein, hanem az újabbakon is. Ennek ellenére Balázs István azt mondja magáról, amit csinál, radikálisan modernista, ezért talán nehezebb befogadni. A művészről bővebben ITT olvashatnak.

Balazs Istvan Kallatum 2020 100x120 cm

Balazs Istvan Kallatum 2020 100×120 cm

Csernus pincészet a felvidéki Ipolynyéken

A Csernus család  generációk óta foglalkozik szőlőműveléssel és borkészítéssel, és büszkék arra, hogy  a hagyományokat megőrizve a család már több mint 400 éve él Ipolynyéken.  A családi pincészetük és szőlőterületeik közép-szlovákiai borvidék déli részén, Ipolynyék községe felett, a festői szépségű vulkanikus Őr hegy déli lejtőin terülnek el. Az Őr hegy egy több millió éves mélytengeri vulkán. Ugyan ma már inaktív, de számos különböző kőzettel büszkélkedhet, többek között gránittal, andezittel, tufával, megkövesedett lávával és nem utolsó sorban vasérccel. A tengernek köszönhetően a vulkán felszínén egy sárgás üledékes réteg képződött, melyben az elhalt tengeri élőlények és növények mészkő réteget hoztak létre. Az említett kőzetek és vulkanikus rétegek remek savakat és mineralitást kölcsönöznek boraiknak. Több mint 15 féle bort készítenek, főleg fehér borokat, de kínálatukban megtalálható a rosé illetve egyik specialitásunk, a schiller is, valamint a legjobb évjáratokból származó vörösborok.

Csernus Károly azt vallja, hogy : „ Nekünk, borászoknak fontos feladatunk, hogy borainkban minél jobban megőrizzük a természet alkotta ízeket illetve illatokat, és ezt a legkellemesebb formában tálaljuk borkedvelő fogyasztóinknak. Ezért kizárólag vadélesztőket használunk, melyek a szőlőbogyó héján alakulnak ki, és később reakcióba lépnek a pince baktérium kultúrájával. Így az erjedés alatt egyedi íz-és illatvilág jön létre, mely szépen visszatükrözi az adott évjárat jellegzetességeit.
A CSERNUS név alatt nem azt  garantáljuk, hogy minden évben ugyanolyan bort készítünk, de azt igen, hogy biztosan ízleni fog.”

Borkóstoló ipolynyéki tételekből

Heit Lóránd, a Kárpátok Bora programkoordinátorának vendége ifj. Csernus Károly.

Borsor:

Zöld Veltelini / 2020 / száraz Peszeki Leányka / 2020 / félszáraz Fehér Burgundi /2017/ hordóválogatás, száraz Batonnage Chardonnay /2018/ hordóválogatás, száraz Láva Cuveé / 2020 / száraz Kékfrankos / 2018 / száraz.

Esemény Megosztása

  • Ez az esemény elmúlt.

Részletek

Dátum:
2021.01.08.
Időpont:
17:00 - 20:00
Esemény kategória:

Helyszín

Gárdonyi Géza Művelődési Ház
Sütő János u. 42.
Miskolc, 3508 Magyarország
+ Google Térkép

Szervezők

Felvidék Ház
Gárdonyi Géza Művelődési Ház