Események betöltése
gomori nepzene borito

Szállj el, fecskemadár! – Beszélgetés a gömöri népzenéről, sok-sok muzsikával!

2021.01.08. /18:00 - 19:00

A miskolci Felvidék Ház ezen a héten a Parapács együttes prímását, a gömöri származású Pusko Mártont és miskolci zenész barátait, Boncsér Gábort és Dozsnyák Pétert, valamint Agócs Gergely népzenekutatót látja vendégül. A zenés beszélgetés premierje, január 28-án, csütörtökön 18 órakor lesz, a Magyar Házak YouTube csatornáján.

A vendégekkel nem csak beszélgetünk, arra is megkérjük őket, muzsikáljanak el nekünk és barátainknak néhány csodaszép, gömöri nótát.

Megszólal Agócs Gergely népzenekutató is, aki e gazdag népdalkincsről, a szülőföld szeretetéről, a felvidéki magyarság zenei kincsesládájának megőrzéséről és tovább adásáról szól.

Házigazda: Mács Ildikó

„Szállj el fecskemadár!”

Az egyik legismertebb gömöri népdalt 1907-ben Mártonfalván, egy paraszti kéziratos könyvben is megtalálták és sok évvel később, gyűjtő munkája során, Újváry Zoltán, a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem Néprajzi Intézetének  professzora is magnóra vette, lejegyezte és közre adta. Sőt, ezt a címet adta annak a kötetének, amely a gömöri népballadák és népdalok gyűjteménye.

Pusko Márton

Pusko Márton népzenész, előadóművész, zenetanár, a Népművészet Ifjú Mestere. Édesanyja Puskoné Bodnár Enikő tanár, édesapja Pusko Gábor néprajzkutató.

„Gyermekkoromat a felvidéki Tornalján töltöttem, iskoláimat itt, majd Miskolcon és Debrecenben végeztem, majd a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (Zeneakadémia) népzene tanszékén diplomáztam.

Gyerekkoromban kaptam az első impulzusokat a népzenéről vagy egyáltalán a zenéről. A szüleim sok népzenét hallgattak otthon, valamint lehetővé tették számomra, hogy eljussak népzenei táborokba. Továbbá lakóhelyemen és környékén lehetőségem nyílt találkozni olyan cigány muzsikusokkal, akiktől sokat tanultam a muzsikálás rejtelmeiről.

Részt vettem több versenyen amelyek közül talán kiemelkedő a 2011-es Kecskeméti Primásverseny, ahol sikerült elnyernem a fődíjat, ami egy Cremona-ban végzett, miskolci hegedűkészítő mester, Péteri Károly által készített hegedű volt.

Kb. 15 éves korom óta muzsikálok különböző népzenei formációkban, ezek közül jelenleg a Parapács zenekart tartom a legfontosabbnak, amellyel 2012-ben a Fölszállott a Páva népzenei és néptánc tehetségkutató zenekari kategóriájának győztesei voltunk. Továbbá olyan neves előadókkal dolgoztunk együtt, mint Kocsis Zoltán és a Magyar Nemzeti Filharmonikus Zenekar vagy a Thomas Dausggard által vezényelt BBC Scotland szimfonikus zenekar. Ezen kívül közre működök több együttesben, formációban is, legutóbb pl. a Nagyvárad Táncegyüttesnek két műsorában is szerepeltem, valamint a Fonó zenekar Atyai ág c. koncertturnéján is közre részt vettem.

Voltam óraadó tanára a budapest Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnáziumnak, valamint rendszeresen tanítok nyári táborokban.

Mivel Gömör szülötte vagyok, talán a legkedvesebb számomra a gömöri népzene, amelyet hallgatva betekintést nyerhetünk abba a csodába, amikor egyszerű emberek a maguk egyszerűnek mondott zenei kultúráját mesteri szinten fogalmazzák meg.”

Boncsér Gábor

Ének-zene, népzenetanár; néprajz szakos bölcsész; okleveles népzene- és népikultúra-tanár.

Boncsér Gábor kiemelkedő tudású és tehetségű népzenész, akinek pályáján egyenlő súllyal van jelen a magas színvonalú, igényes és következetes művészi és tanári munka.

Boncsér Gábor 1968-ban született Miskolcon. Gyermekként már zenélt Miskolc egyik, népi hagyományokat legjobban megőrző és ápoló városrészében, Görömbölyön. 1994-ben megalapította a Lármafa együttest, ami sok kisgyermekhez juttatta el a magyar népi hagyományokat és zenét. Sok évig tagja volt a Borókás népzenei csoportnak, vezetője a mezőcsáti citera zenekarnak.

Zenetanárként szervezte meg a Diósgyőri Alapfokú Táncművészeti Iskola Eszterág népzenei csoportját, akikkel 2009-ben kiemelt Nívódíjat nyertek az egri Regionális Zeneiskolák Versenyén. 2005-ben belépett a Tényleg zenekarba. Sokszor szerepel a Miskolci Csodamalom Bábszínház zenés darabjaiban.

Népzenészként, 1991 óta aktív résztvevő a táncházmozgalomban és az egyes néptáncegyüttesek koreográfiáinak kísérésében. Népzenész munkásságát Miskolc Város Önkormányzata 2011-ben Reményi Ede zenei díjjal jutalmazta.

Dozsnyák Péter

Mérnök, népzenész, népzenetanár, 30 éve aktív alakítója, közreműködője Miskolc népzenei életének, kultúrájának. Vízépítő, vízellátási és csatornázási mérnöki és szakmérnöki diplomáit a Bajai Pollack Mihály Műszaki Főiskolán, majd a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi egyetemen szerezte, mellette „hobbiból” elsők között szerzett ének-zene, népzene tanári diplomát a Nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán. Így ő lett Miskolc város első diplomás népzenetanára. Fontos számára, hogy amit ettől a műfajtól kapott, azt tovább is adja, ezért rendszeresen jelen van szervezőként, vagy közreműködőként jótékony célú előadásokon is.

Agócs Gergely

Népzenész, etnográfus 1969-ben született Érsekújváron. Gyermekkora legnagyobb részét nagyszüleinél, Füleken és környékén töltötte. A népzene iránti érdeklődése is ott bontakozott ki.  a Hagyományok Háza munkatársa. Kamaszkora, 1985 óta gyűjt népdalt. Elsősorban dudán, furulyán és tárogatón játszik, de más hangszerek sem idegenek a számára. 1997-ben végzett az ELTE néprajz szakán, szakdolgozatát az akkor 80 éves Pál Pista bácsiról, az „utolsó magyar dudásról” írta, aki egyik példaképe, mestere, „fogadott nagyapja”. Összehasonlító folklorisztikából doktorált. Tagja a Fonó zenekarnak, önálló előadói estjein az énekelt és a hangszeres népzene mellett magyar népmeséket is szokott mondani. Ő vezette a Fonó Budai Zeneház Utolsó Óra népzenegyűjtő programját. A Hagyományok Háza munkatársa.

Esemény Megosztása

  • Ez az esemény elmúlt.

Részletek

Dátum:
2021.01.08.
Időpont:
18:00 - 19:00
Esemény kategória:

Szervező

Felvidék Ház
View Szervező Website